Türkiye'de yaşayan suriyeli göçmen kadınlarda yaşam doyumunun etnik kimlik, kültürleşme ve algılanan ayrımcılık düzeyleri açısından incelenmesi
Investigation of life satisfaction levels of syrian refugee women in turkey regarding ethnical identification, enculturation and perceived discrimination levels
  1. Tez No: 853426
  2. Yazar: MISRA ECE AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN DENİZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşam doyumu, etnik kimlik, kültürleşme, algılanan ayrımcılık, life satisfaction, ethnical identification, enculturation and perceived discrimination
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada Suriyeli göçmen kadınların yaşam doyumuları ile yordamada etnik kimlik, kültürleşme ve algılanan ayrımcılık ilişkisini inceleyen nicel ve nitel desenlerin bir arada kullanıldığı karma desen bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Türk Kızılay İzmir Toplum Merkezi'ne herhangi bir neden ile 2019 yılının Şubat ve 2020 yılının Ocak ayları arasında başvuru yapmış Suriyeli Göçmen kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak için Yaşam Doyumu Ölçeği, Etnik Kimlik Ölçeği, Algılanan Ayrımcılık Ölçeği ve Kültürleşme Ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama çalışmaları gönüllü olan 350 Suriyeli göçmen kadınla gerçekleştirilmiştir. Toplanan verilerin 295'i ile istatistiksel analizler ile gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler çoklu doğrusal regresyon analizi, nitel veriler ise içerik analizi ile incelenmiştir. Nitel verileri toplamada ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yaşam doyumu ölçeğinden en düşük ve en yüksek puanı alan Suriyeli göçmen kadınlarla görüşmeler yoluyla yaşam doyumunu etkileyen faktörler anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre, Suriyeli göçmen kadınların etnik kimlik ve algılanan ayrımcılık düzeylerinin yaşam doyumu için anlamlı bir yordayıcı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kültürleşme alt boyutlarından bütünleşmenin negatif ve marjinalleşmenin pozitif yönde yaşam doyumu düzeyinin anlamlı yordayıcıları olduğu, asimilasyon ve ayrılma alt boyutlarının yaşam doyumu düzeyinin anlamlı yordayıcıları olmadığı bulgusu ortaya çıkmıştır. Suriyeli kadınların marjinalleşme stratejisi arttıkça yaşam doyumu düzeyi de artmaktadır. Nitel sonuçlara göre ise Suriyeli göçmen kadınların yaşam doyumları kapsamında etnik kimliğe ilişkin görüşleri insan olma, inaç sistemi, kültürleşmeye ilişkin görüşleri kültürel etkileşim ve değerler, ayrımcılığa ilişkin görüşleri ise yakın-uzak gruplar olarak ortaya çıkmıştır. Bulgular, ilgili literatür ışığında tartışılmış ve bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of ethnic identity, culturalization and perceived discrimination levels in predicting the life satisfaction levels of Syrian immigrant women was examined. The sample of the study consisted of Syrian migrant women who applied to the Turkish Red Crescent Izmir Community Center for any reason between February 2019 and January 2020. In the research, Life Satisfaction Scale, Ethnic Identity Scale, Perceived Discrimination Scale and Culturalization Scale were used to collect data. Data collection was carried out with 350 volunteer Syrian migrant women. Statistical analyzes were performed with a data set which included 295 women Quantitative data were analyzed by multiple linear regression analysis and qualitative data by content analysis. Syrian women who scored the highest and lowest on the life satisfaction scale were determined. The form was applied to Syrian immigrant women through semi-structured interviews. Results showed that the ethnic identity and perceived discrimination levels of Syrian immigrant women were not significant predictors of life satisfaction. It has been found that the integration subdimension of acculturation was a negative predictor and marginalization was a positive predictor of life satisfaction of Syrian immigrant women. Besides, assimilation and separation sub-dimensions were not significant predictors of the life satisfaction levels of Syrian immigrant women. With another words, the more the marginalization strategy of Syrian women increased, the more the level of life satisfaction increased. The findings were discussed based on the related literature and some suggestions were presented.