Harran Ovası koşullarında II. ürün mısıra (zea mays L.) değişik gelişme dönemlerinde uygulanan desicant ve mikro elementin verim ve verim unsurlarına etkisi
Effects of desicant and micro element applications to grain yield characteristics on maize at Harran plain second crop conditions
- Tez No: 85344
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: maize, second crop, desicant application, micro elemnt application, variety
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HARRAN OVASI KOŞULLARINDA H. ÜRÜN MISIRA (Zea mays L.) DEĞİŞİK GELİŞME DÖNEMLERİNDE UYGULANAN DESİCANT VE MİKRO ELEMENTİN VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİSİ Ömer SÖĞÜT Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı 1998, Sayfa: 66 Bu araştırma Harran Ovası koşullarında 2. Ürün olarak yetiştirilen olgunlaşma süreleri farklı 3 mısır çeşidine mikro element ve değişik gelişme dönemlerinde (Kontrol, Süt olum dönemi, süt olum sonu - sarı olum başı dönemi, sarı olum dönemi) desicant uygulamasının verim ve verim unsurları üzerine etkisini belirlemek için 1997 yılında Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi araştırma alanında yürütülmüştür. Bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülen araştırmada Alimax, P3394 ve Sele Hibrid mısır çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek tane verimi 1421 kg/da ile mikro element uygulamasından elde edilirken, san olum sonu desicant uygulaması (1381 kg/da) ve kontrol uygulaması (1404 kg/da) aynı istatistik! grup içerisinde yer almıştır. Ancak hasat sırasında kontrol uygulamasının tane nemi %34.89 iken, san olum sonu desicant uygulamasında %20.39 olarak saptanmıştır. Tane veriminde desicant uygulaması ile istatistiki olarak önemli sayılabilecek bir azalma gözlenmezken; hasatta tane neminin düşük olması, hasadın düşük nemde erken ve kolay yapılması, tane kurutma maliyetinin düşmesi ve bir sonraki ürünün ekimine yeterli zaman bırakması bakımından önem taşımaktadır. ANAHTAR KELİMELER:Mısır, Çeşit, II. Ürün, Desicant uygulaması, Mikro Element Uygulaması,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF DESICANT AND1VIICRO ELEMENT APPLICATIONS TO GRAIN YIELD rCHARACTERISTICS ON MAIZE AT HARRAN PLAIN SECOND CROP CONDITIONS Ömer SÖ?ÜT Harran Üniversty Groduob School Of Naturel a Applied Science Depertmant Of Field Crops 1998, Page: 66 This research has been carried on at the Harran Valey Conditions on the II. crop of the species corn by the Harran Universty, Agricultural Research Field on date of 1997 to observe result affect of the applied desicant and micro elements on the corn yield efficiency and yielding factors, during the milky period, after milky period, yellow endosperm yielding period and end of the yellow endosperm yielding. At this research, in accordance with the 3 reapeating divided plot trial plane, Alimax, P. 3394 and Sele hybrid species has been used. During the research, while the hinghest grain value obtain 1421 kg/da with the micro elements treatment, at the yellow endosperm end desicant treatment (1381 kg/da) obtained, with the control treatment (1404 kg/da) obtained, this applications being at the same group with micro element treatment. However during the harvesting period, with control applications, while the grain moisture was 34.89 %, with micro element application were 32.33 %, yellow endosperm end desicant application were 20.39 % discovered. While there was not important statistical decreasing of grain yeild with the end of yellow endosperm desicant application; but it is an well condition for being low moisture content during the harvesting period for easy and early capability to harvest, living proper time space for the next crops cultivation, also an important factor for the drying cost.