An evaluation on implementing reflective teaching practice as a means of professional development: Fostering efl teachers' craftknowledge
  1. Tez No: 853454
  2. Yazar: GÜLŞAH AYŞE KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE DEBRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Reflection, teaching journals, professional development, self-awareness, craft knowledge, Yansıtma, öğretme defterleri, mesleki gelişim, öz-farkındalık, öğretme sanatı bilgisi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
This study explored novice EFL teachers' perceptions on reflective teaching practice as a means of professional development fostering craft knowledge. More specifically, it investigated perceptions of EFL teachers on keeping daily teaching journals as a selfreporting tool in the framework of reflective teaching practice and any possible outcomes on improving craft knowledge of teachers. For this cause, this study investigated daily teaching journals compiled by six novice EFL teachers teaching at English Preparatory School of a semi-state university in North Cyprus. This study is a case study and it follows a qualitative research paradigm. The data were collected through a background information questionnaire, daily guided journal entries on four teaching skills and language systems; and two audio-recorded interviews administered before and after implementation of daily teaching journals. The findings of the study suggested that even though merely one participant teacher is personally involved in keeping teaching journals through his/her career, following implementation of daily journal practice as a part of this research study all six participant teachers referred to its instrumentality and pointed that they will apply the practice in their professional life personally. Participants found this practice demanding in terms of time. On the other hand, findings demonstrated that participants feel motivated when they become aware of their teaching by reflecting on their performance and as well as success moments which is a projection of student learning and effective teaching. Also, it was found that becoming aware of weaknesses in teaching encourages teachers to improve their teaching by working on these weak points. In addition, there is the notion supported by data from participants that when teachers reflect on their teaching experiences systematically, craft knowledge or practical knowledge develops as an outcome. Finally, daily guided journal entries showed that teachers mainly concentrated on student engagement, activities, success moments and action plans for next classes considering things that do not go well, or activity ideas while they are reflecting. Considering these results, this study differs from the earlier studies which ii focus on mostly pre-service teachers and approach reflective teaching practice in language teaching with a general attitude rather than skill-based or language systems based paradigm. It also provides further insight into the apprehension of reflective teaching practice, keeping daily teaching journal specifically, as a professional growth tool among novice EFL teachers.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, yeni yabancı dil olarak İngilizce öğretmenlerinin, mesleki gelişim aracı olarak ve uygulama bilgisi/öğretme sanatı bilgisini geliştirmede yansıtıcı öğretme uygulaması üzerine algılarını incelemiştir. Daha belirgin bir şekilde belirtmek gerekirse, bu çalışma yabancı dil olarak İngilizce öğretmenlerinin yansıtıcı öğretme uygulaması çerçevesinde kendiliğinden bildirme aracı olarak günlük öğretme defterleri ve bu uygulamanın öğretme sanatı/uygulama bilgisini geliştirme noktasında muhtemel sonuçları üzerine algılarını araştırmaktadır. Bu amaçla, çalışma Kuzey Kıbrıs'da, bir yarı devlet üniversitesinin İngilizce hazırlık okulunda çalışan altı yeni yabancı dil olarak İngilizce öğretmeni tarafından tutulan ve biriktirilen günlük öğretme defterlerini incelemektedir. Bu çalışma bir durum çalışmasıdır ve nitel araştırma paradigması izlemektedir. Veriler artalan bilgisi anketi, yönlendirilme eşliğinde gün gün dil becerileri ve sistemleri kategorilerinde tutulan defterler, ve bir tanesi günlük öğretme defterleri uygulamasından önce, bir tanesi ise günlük öğretme defteri uygulasından sonra ses kaydı ile gerçekleştirilen görüşmeler aracıyla toplanmıştır. Çalışma burguları göstermiştir ki altı katılımcı öğretmenden yalnızca bir tanesinin yansıtıcı öğretme defterini mesleki hayatında kişisel olarak uygulamasına rağmen, günlük öğretme defterlerinin bu çalışmanın bir parçası olarak uygulanması sonrasında tüm katılımcılar uygulamanın yararlılığına işaret etmiş ve mesleki hayatlarında bireysel olarak bu uygulamayı uygulayacaklarını bildirmişlerdir. Katılıımcılar bu uygulamayı zaman açısından zahmetli bulmuşlardır. Bir diğer yandan, bulgular göstermektedir ki öğretme performansları ve bunun yanı sıra başarı anları hakkında yansıtmada bulunmak suretiyle öğretmelerinin farkına vardıkları sırada motive olmuşlardır; ve başarı anları, öğrencilerinin öğrenmesinin ve etkili öğretmenin yansımasıdır. Ayrıca, öğretmede zayıflıkların farkına varmanın, üzerinde çalışarak bu iv zayıf noktaların düzeltilmesi, geliştirilmesi hususunda teşvik ettiği bulunmuştur. Buna ek olarak, katılımcılaın sağladığı veriler, öğretmenlerin öğretme tecrübeleri üzerine sistematik bir şekilde yansıtıcı öğretme uygulamasında bulunduklarında öğretme sanatı bilgisi ya da uygulama bilgilerinin bir sonuç olarak geliştiği görüşünü desteklemektedir. Son olarak, günlük bazda yönlendirilmiş defter girdileri göstermektedir ki yansıtma sırasında öğretmenler esas olarak öğrenci yükümlülüğü, aktiviteler, başarı anları ve yolunda gitmeyen şeyleri ya da aktivite fikirlerini göz önüne alarak gelecek dersler için eylem planlarına odaklanmışlardır. Bu sonuçlar dikkate alındığında, bu çalışma daha önce yapılan çoğunlukla hizmet öncesi öğretmenlere odaklanan ve dil öğretiminde yansıtıcı öğretme uygulamasına dil becerisi ya da dil sistemleri paradigmalarını baz almaktan ziyade genel bir tutumla yaklaşan daha önce yapılmış çalışmalardan farklılık göstermektedir. Çalışma ayrıca yeni yabancı dil olarak İngilizce öğretmenleri arasında bir mesleki gelişim aracı olarak yansıtıcı öğretme uygulamasının daha belirgin bir şekilde ifade etmek gerekirse günlük bazda öğretme defterlerinin tutulmasının yeniyabancı dil olarak İngilizce öğretmenleri arasındaki tahayyülüne ilişkin ek bilgiler sağlamaktadır.