Etkileşimli Kitap Okuma Süreçlerinin Çocukların Dil Gelişimine Olan Etkisi: Bir Meta-Analiz Çalışması
The effect of interactive book reading processes on children's language development: A meta-analysis study
- Tez No: 853492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜLALDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Kitap Okuma, Dil Gelişimi, Erken Okuryazarlık, Interactive Book Reading, Language Development, Early Literacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada etkileşimli kitap okumanın çocukların dil gelişimine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu konuya ilişkin YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında yayınlanan ve erişime açık olan yüksek lisans ve doktora tezleri incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen ve deneysel yöntemlerle ortaya konan çalışmaların, meta analiz yöntemiyle etki büyüklükleri incelenmiştir. Sonuçların yayın türüne, yayın yılına, çalışma ve deney grubunda bulunan katılımcıların yaş gruplarına, uygulamaların süresine, örneklem büyüklüğüne göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yurt içinde 2012-2023 yılları arasında yapılmış 10 çalışma araştırma kapsamına alınmıştır. Çalışmaların analizi Microsoft Excel, Review Manager 5 (RevMan 5) ve Comprehensive Meta Analysis (CMA) programları ile yapılmıştır. Veriler Hedges'g ye göre hesaplanmış daha sonra homojen yapıda olanlar için sabit etkiler modeli, heterojen olanlar için ise rastgele etkiler modeli kullanılarak etki değerleri belirlenmiştir. Araştırma neticesinde etkileşimli kitap okuma yönteminin çocukların dil gelişimi üzerindeki etkisinin rastgele etkiler modeline göre etki büyüklüklerinin ,59 ile 4,33 arasında değiştiği ve tamamının (%100) pozitif yönlü etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bu değer ortalama etki büyüklüğüne göre mükemmel düzeydedir. Yani etkileşimli kitap okuma süreçlerine maruz kalan çocukların maruz kalmayan çocuklara oranla 1.66 standart sapma kadar dil gelişimi yönünden daha başarılı olduğu söylenmektedir. Sonuç olarak, etkileşimli kitap okumanın dil gelişimini olumlu etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of interactive reading books on children's language development. For this purpose, all Master's and Doctoral theses in the YÖK national database were examined. The effect sizes of the studies included in the study and revealed with experimental methods were examined using the meta-analysis method. It was aimed to determine whether the results differ according to the type of publication, year of publication, age groups of the participants in the study and experimental groups, duration of the applications, and the size of sample size. 10 studies conducted domestically between 2012 and 2023 were included in the research. Analysis of the studies was done with Microsoft Excel, Review Manager5 (RevMan5) and Comprehensive Meta Analysis (CMA) programs. The data were calculated according to Hedges'g, then the effect values were determined using the fixed effects model for homogeneous ones and the random effects model for heterogeneous ones. According to the random effects model, the effect of the interactive book reading method on children's language development varied between .59 and 4,33,and all of them (%100) per cent had a positive effect. This value is excellent compared to the average effect size. In other words, it is said that children who are exposed to interactive book reading prossesss are 1,66 standard deviations more successful in terms of language development than children who are not exposed. As a result, it can be said that reading interactive books positively affects language development.