Kadın istihdamının Türkiye örneği üzerinden incelenmesi: Kadın istihdamının rolü ve ekonomiye etkileri
Investigation of women's employment through the Turkish cases: The role of women's employment and its effects on the economy
- Tez No: 853491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN ÇILBANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, İşgücü, İşsizlik oranı, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Employment, Workforce, Unemployment Rate, Woman, Gender
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmanın temel amacı, Türkiye'de kadın istihdamının verilerle analizinin detaylı şekilde incelenmesi ve kadınların yaşadıkları sorunlara yönelik çözüm önerilerinin sunulmasıdır. Bu kapsamda araştırmada öncelikle kavramsal tanımlara yer verilerek başlangıç yapılmıştır. Daha sonra Türkiye'de kadın istihdamının tarihsel gelişimi ele alınmış ve kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar işgücü piyasası niteliğinde incelenmiştir. Kadın işgücünün yıllar bazında değişimi ise verilerle desteklenmiştir. Araştırmanın ana kitlesini ülkemizde yaşayan kadınlar oluşturmaktadır. Kadınların tarihin en başından itibaren emeğin bir parçası olmalarına rağmen işgücünde ki yerleri gerek ülkemizde gerekse dünyada ikinci plana atılmaktadır. Ancak kadınların işgücüne katılımlarının ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilediği bilinen bir gerçektir. Bu yüzden atıl kalan kadın işgücü istihdamının arttırılması ve böylece ülke ekonomisinin canlandırılması sağlanmalıdır. Çalışma, Türkiye'de kadın istihdamına yönelik yapılan projelere değindikten sonra kadınların karşılaştıkları sorunlara ve çözüm önerilerine yer verilerek noktalanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to examine detailed data analysis of women's employment in Turkey and to offer solutions to the problems experienced by women. In this context, the research firstly started by giving conceptual definitions. Then, the historical development of women's employment in Türkiye is discussed and the problems that women face in working life are examined in terms of labor market. The change of woman workforce over the years is supported by data. The main population of the research consists of women living in our country. Although women have been a part of labor from the beginning of history, their role in the workforce is relegated to the background both in our country and in the world. However, it is a known fact that women's participation in the workforce positively affects economic growth. Therefore, the employment of the idle female workforce should be increased and thus the country's economy should be revitalized. The study was concluded by examining the projects carried out for women's employment in Türkiye and then including the problems faced by women and solution suggestions.