Kültür, sanat, pazar ilişkisi içerisinde Türk seramik sanatının durumu ve önermeler
The situation of Turkish ceramic art in the relationship between culture, art and market and propositions
- Tez No: 853588
- Danışmanlar: PROF. SIDIKA SİBEL SEVİM
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Kültür, Sanat Pazarı, Teknoloji, Galeri, Ceramics, Culture, Art market, Technology, Gallery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Türk seramik sanatı, kültür, sanat ve pazarın kesişiminde önemli bir yer tutmaktadır. Seramik hem bir sanat hem de bir zanaat olarak tarih boyunca Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası olmuştur. Fakat, ne yazık ki sanat pazarı ile bağlantılı olarak seramik sanatı, ekonomik değeri yüksek olan diğer sanat formları gibi yaygın tanınabilirlik ve değerlenme görmemektedir. Kendine has teknik ve estetiği olan seramik sanatının pazarda da önemli bir yer edinmesi gerekliliği olduğu gözlemlenmiştir. Türk seramik sanatının kültür, sanat ve pazar bağlamında değerlendirilmesi, sanatın hem tarihsel derinliğini hem de çağdaş uygulamalarının çeşitliliğini göstermektedir. Türk kültürünün köklerini oluşturan zengin bir geçmişi olan seramik sanatı, tarihi ve çağdaş değerler arasında köprüler kurarak sanat ve pazar arasındaki ilişkiyi şekillendirmektedir. Ancak, Türk seramik sanatının uluslararası pazarda daha geniş bir tanınma ve değer kazanması için daha fazla tanıtıma ihtiyaç duyduğu da bir gerçektir. Geleneksel yöntemlerin ve materyallerin modern teknoloji ve yaklaşımlarla birleştirilmesi, Türk seramik sanatını yenilikçi ve çekici bir alan haline getirmesinin yanı sıra potansiyel yatırımcılar ve koleksiyonerler için de ilgi çekici olmaya başlamıştır. Bu tez çalışması ile seramik sanatının sanat pazarında ki konumunu belirlemek ve pazarlanması hususunda 21. yy'ın getirdiği medya olanaklarının sunduğu potansiyel fırsatların incelenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması hedeflenmiştir. Bu çözüm önerileri ile Türk seramik sanatının tanınırlığının, değerinin artırılması, ulusal ve uluslararası sanat pazarında daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşmasına yardımcı olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkish ceramic art holds an important place at the intersection of culture, art and market. Ceramics, both as an art and a craft, has been an integral part of Turkish culture throughout history. However, unfortunately, in relation to the art market, ceramic art does not receive widespread recognition and appreciation like other art forms with high economic value. It has been observed that ceramic art, which has its own technique and aesthetics, needs to gain an important place in the market. Evaluation of Turkish ceramic art in the context of culture, art and market shows both the historical depth of the art and the diversity of its contemporary applications. Ceramic art, which has a rich history that forms the roots of Turkish culture, shapes the relationship between art and the market by building bridges between historical and contemporary values. However, it is also a fact that Turkish ceramic art needs more promotion in order to gain wider recognition and value in the international market. Combining traditional methods and materials with modern technologies and approaches has made Turkish ceramic art an innovative and attractive field, as well as becoming interesting for potential investors and collectors. With this thesis study, it is aimed to determine the position of ceramic art in the art market and to examine the potential opportunities offered by the media opportunities of the 21st century in terms of its marketing and to present solution suggestions. These solution suggestions aim to increase the recognition and value of Turkish ceramic art and help it reach a wider audience in the national and international art market.