Mesobuthus gibbossus venomunun saflaştırılması ve antimikrobiyal aktivitesinin araştırması
Purification and investigation of antimicrobial activity of Mesobuthus gibbossus venom
- Tez No: 853600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mesobuthus gibbosus, akrep, venom, antibiyotik, antimikrobiyal aktivite, Mesobuthus gibbossus, scorpion, venom, antibiotic, antimicrobial activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Biyogüvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Mesobuthus gibbossus Türkiye'deki en zehirli akrepleri içinde bulunduğu Buthidae familyasına ait bir akrep türüdür. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nden, Doğu Anadolu Bölgesi'ne kadar oldukça geniş bir alanda yayılım göstermektedir. Son yıllarda antibiyotiklerin yoğun ve aşırı kullanımı ile birlikte patojenik mikroorganizmaların güncel antibiyotiklere karşı direnç geliştirmeleri sonucunda yeni antibiyotik kaynaklarına arayışına girilmiştir. Bu çalışmada akrep venomunun farklı mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışmalarda öncelikle M. gibbossus ham venomunun 6 farklı mikroorganizma (Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Bacillus megaterium, Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa) üzerindeki antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Antimikrobiyal çalışmalarda dökme plak agar yöntemi kullanılmış ve bu çalışmalar sonucunda 3 mikroorganizmada (Listeria monocytogenes, Bacillus subtilis ve Staphylococcus aureus) etki gözlenmezken, diğer 3 mikroorganizmada (Enterococcus faecalis, Bacillus megaterium ve P. aeruginosa) etki gözlenmiştir. Ham venom kullanılan çalışmalarda fazla etkinin P. aeruginosa üzerinde gözlenmesi ve klinik açıdan daha patojenik bir mikroorganizma olduğu için ileri çalışmalara P. aeruginosa ile devam edilmiştir. Ham venomda etki gözlendikten sonra yüksek performans sıvı kromatografisinde bileşenlerine ayrıştırılmıştır. Kromatografik fraksiyonlarında ise 0-3, 3-6, 6-9, 21-24, 24-27, 27-30, 30-33 ve 36-39'uncu dakikalar arasında toplanan 3'er dakikalık fraksiyonlarda etki görülmüştür. Çalışma sonuçları, M. gibbossus akrep venomunun antimikrobiyal aktiviteli peptidleri içerdiği ve günümüz antibiyotiklerine karşı direnç geliştiren mikroorganizmalara karşı etkin olan özgün moleküller içerdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Mesobuthus gibbossus is a scorpion species belonging to the Buthidae family, which includes the most venomous scorpions in Turkey. It is distributed in a wide area from the Aegean, Mediterranean and Central Anatolia Regions to the Eastern Anatolia Region. In recent years, with the intensive and excessive use of antibiotics, pathogenic microorganisms have developed resistance to current antibiotics and new sources of antibiotics have been sought. In this study, the antimicrobial activity of scorpion venom on different microorganisms was investigated. In the studies carried out for this purpose, the antimicrobial effect of M. gibbossus crude venom on 6 different microorganisms (Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Bacillus megaterium, Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa) was investigated. Bulk plate agar method was used in antimicrobial studies and as a result of these studies, no effect was observed in 3 microorganisms (Listeria monocytogenes, Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus), while no effect was observed in 3 other microorganisms (Enterococcus faecalis, Bacillus megaterium and P. aeruginosa). Since a clearer effect was observed in P. aeruginosa and it is a more clinically pathogenic microorganism, studies were continued with it. After the effect was observed in crude venom, it was separated into its components by high performance liquid chromatography. The effect was observed in the fractions at 0-3, 3-6, 6-9, 21-24, 24-27, 27-30, 30-33 and between 36-39 minutes. The results of the study show that M. gibbossus venoms contain peptides with antimicrobial activity and specific molecules that are effective against microorganisms that have developed resistance to today's antibiotics.