Kahramanmaraş ili Narlı ovası tarım işletmelerinde pamuk üretiminin fiziki girdileri ve üretimin fonksiyonel analizi
Physical inputs of cotton production in agricultural enterprises of Narlı plain in Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 85366
  2. Yazar: SÜLEYMAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk üretimi, fiziki girdi miktarı, üretim fonksiyonu, marjinal verim, marjinal etkinlik, marjinal teknik ikame haddi, korelasyon, Cotton production, quantity of physical input, production function, marginal products, marginal efficiency, marginal technical efficiency, korrelasyon. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ ILI NARLI OVASI TARIM İŞLETMELERİNDE PAMUK ÜRETİMİNİN FİZİKİ GİRDİLERİ VE ÜRETİMİN FONKSİYONEL ANALİZİ SÜLEYMAN KARAMAN KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof. Dr. Ömer Faruk YALÇIN Yıl : 1999, Sayfa:43 Jüri Prof. Dr. Ömer Faruk YALÇIN Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ Yard. Doç. Dr. Enver ORHAN Bu çalışmada, Narh Ovasında sulu koşullarda pamuk üreten tarım işletmelerinin sosyo-ekonomik yapıları ve araştırma alanının tarımsal yapısı ortaya konularak, pamuk üretiminde kullanılan fiziki girdilerin miktarları hesaplanmış ve üretim fonksiyonu kullanılarak analiz edilmiştir. İncelenen bölgedeki tarım işletmelerinde pamuk üretiminde ortalama 78,11 saat/da insan işgücü ve 2,26 saat/da makine gücü kullanılmıştır. Kütlü pamuk üretim miktarı ile üretim faktörleri arasındaki ilişki Cobb-Douglas üretim fonksiyonu ile belirlenmiştir. Üretim fonksiyonun elastikiyetleri toplamı 1,714 olup, ölçeğe göre artan getiri olduğu sonucuna varılmıştır. En yüksek marjinal üretim miktarını ekim alanı göstermiş olup, ekonomik optimuma yaklaşabilmek için ekim alanın artırılması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PHYSICAL INPUTS OF COTTON PRODUCTION AND FUNCTIONAL ANALYSIS OF PRODUCTION IN AGRICULTURAL ENTERPRISES OF NARLI PLAIN IN KAHRAMANMARAŞ PROVINCE SÜLEYMAN KARAMAN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES Supervisor : Prof. Dr. Ömer Faruk YALÇIN Year : 1999, Pages:43 Jury : Prof. Dr. Ömer Faruk YALÇIN Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ Yard. Doç. Dr. Enver ORHAN In this study, the amount of physical inputs in cotton production and production function were calculated by putting forth the socio - economic structures of agricultural enterprises which produced cotton in Narlı Plain (Kahramanmaraş) under irrigatable conditions and agricultural structure of research area. In agricultural enterprises in the research area, average 78.11 hour / decare labor force and 2.26 hour / decare machine power were used in cotton production. The relation between production quantity of seed cotton and production factors were determined by Cobb-Douglas production function.The total of production function elasticies was obtained as 1.714 and it was reachead the conclusion of increasing return to scale. Sown area showed the highest marginal product quantity and it was determined that sowing area had to be increased to be able to reach the economic optimum.