Kadınlara yönelik genç-yaş ayrımcılığına dair bir saha araştırması
A field study on young-age discrimination against women
  1. Tez No: 853752
  2. Yazar: NİHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLRİZ UYGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: genç-yaş ayrımcılığı, mahrem ilişkilerde yaş, üremede yaş, okul ve iş alanında yaş, biyoiktidar, yönetimsellik, simgesel sermaye, young-age discrimination, age in intimate relationships, age in reproduction, age in school and workplace, biopolitics, governmentality, symbolic capital
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 426
Özet
Yaş ayrımcılığı tanınmış ve epeyce tanımlanmış bir mesele olmakla birlikte ekseriyetle yaşlılık çalışmaları kapsamında ele alınmaktadır. Bu tez ise, yaş ayrımcılığını, genç yaş bağlamında ve kadınlar açısından konu edinmekte, türettiğim“genç-yaş ayrımcılığı”terimiyle yeni bir kavram ortaya koymaktadır. Yaşlanma ithamının sadece yaşlı olana değil, gençlere yöneltilmesinin de yaygın olduğu hipotezini temel alır. Yaş hassasiyetinin her daim karşımıza çıkışı, bu olgunun yaşlanmanın ötesine geçtiğini ve köklerinin daha derin meselelere indiğini göstermekte, maruz kaldığımız ayrımcılığın boyutlarının büyüklüğüne işaret etmektedir. İkinci olarak, herkesi ilgilendiren bir sorun olmasının yanında, kadınları daha doğrudan etkilediği düşüncesiyle, özellikle kadınlara yönelik genç-yaş ayrımcılığı tartışılmıştır. Buradan hareketle, ezilmenin kadınları en çok etkileyeceğinin düşünüldüğü“Mahrem ilişkiler”,“Üreme”,“Biyolojik Süreçler”,“Okul-İş”ve“Kimlik”alanlarında“30-54 yaşları arasında genç bir gurup kadının, ayrıştırdığım türdeki ayrımcılığı nasıl deneyimlediği”sorusu araştırılmıştır. Feminist paradigmaya yaslanan bu çalışma, meseleyi, genç-yaş ayrımcılığı ile patriyarka, toplumsal cinsiyet pratikleri ve iktidar ilişkileri arasındaki bağlantıları açığa çıkararak tartışma amacındadır. İçinde ayrımcılık geçen ve nüfusa yöneltilmiş bu fenomen, cinsiyet eşitsizliği, güç ilişkileri ve sosyal inşa bağlamlarından ayrı düşünülemez; bu sebeple çözümleme kısmında, biyoiktidar, yönetimsellik, sosyal inşa, simgesel sermaye, damga, çağırma ve kesişimsellik kuramlarından faydalanılmıştır. Tezin girişinde, araştırmanın kapsamını ve yöntemini çizdikten sonra, ikinci sırada ayrımcılığı toplumsal cinsiyet ile diğer kuramlar ekseninde tartışıyorum. Üçüncü bölümde derinlemesine görüşmelere yer veriyor, genç-yaş ayrımcılığı kavramsallaştırmasına ve diğer temalara hangi yollardan vardığımı serimliyorum. Bu verilere göre dördüncü bölümde, bahsedilen teorik kavramların ve veriden çıkan temaların ayrımcılıkta nasıl rol alıp araçsallaştığına işaret ediyor, böylece“genç-yaş ayrımcılığı”ismini verdiğim bu yeni kavramsallaştırmanın ana hatlarını ortaya koyuyorum. Sonuç bölümünde ise bu kavram ve stratejilerin genel bir değerlendirmesini yapıp bireyin mutlu olma hakkını özel yaşamına getirilen özgürlük kısıtlamaları bakımından ele alıp söz konusu tahakkümün nasıl kırılacağına ve ezilenlerin özgürleştirileceğine dair queer ve özen etiği gibi feminist teori ilkelerince çözümler öneriyorum.
Özet (Çeviri)
Being a well-acknowledged and highly defined issue,“age discrimination”is mostly addressed within the scope of ageing studies. This dissertation, on the other hand, deals with age discrimination against women in the context of young age, arriving at a new concept with the term“young-age discrimination”that I have coined. It bases on the hypothesis that the claims of ageing are not only directed against the elderly, but also against the young. The constant and frequent appearance of age sensitivity suggests that this phenomenon goes beyond aging and its roots reach down to deeper issues, pointing to the comprehensiveness of the discrimination we are exposed to. Secondly, in this research, apart from being a problem that clearly concerns everyone,“young-age discrimination”is discussed in terms of women alone, considering that it affects women more directly. Hence, the research question:“How a group of young women at the ages of 30-54 experience this distinct form of discrimination”has been investigated in the regarding fields:“intimate relationships”,“reproduction”,“biological processes”,“school&work”and“identity”where oppression is presumed to be subjected to women the most. The study, resting upon feminist paradigm, aims to discuss the issue by revealing the connections between young-age discrimination patriarchy, gender practices and power relations. For the analysis of the data, it drew on theories of biopolitics, governmentality, social construction, symbolic capital, stigma, interpellation and intersectionality; insomuch as, this discriminatory and population-directed phenomenon could not be separated from the contexts of power relations and social construction. Regarding the chapters, after defining the scope and method of the research, I secondly discuss young-age discrimination in the axis of gender and other theories. In the third chapter, highlighting the quotations from the in-depth interviews and analyzing the data, I explain the ways through which I proposed the conceptualization of young-age discrimination and demonstrate the dimentions of discrimination. According to this data, in the fourth chapter, I synthesize and discuss the concepts and themes emerged from the in-depth interviews defining young-age discrimination with its dynamics and apparatuses. Finally, in the conclusion part, after conducting my general evaluation, I revisit the individuals' right to be happy in terms of restrictions of freedom in their private life, and I propose solutions on how to break the domination and liberate the age-wise oppressed, based on feminist theory principles, such as queer and care ethics.