Kahramanmaraş koşullarında uygun II. ürün bazı hibrit mısır (zea mays L.) çeşitlerinin bitkisel ve tarımsal özellikleri üzerine bir araştırma
A Research on plant and agricultural character of same hybrid corn (zea mays L.) varieties as second crop in Kahramanmaraş condition
- Tez No: 85380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA CESURER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Adaptasyon, Eübrid Çeşit, Bitkisel Özellikler ve Verim n, Corn, Adaptation, Hybrid Varieties, Plant Characters and Yield m
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET ismet UNLU ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINA UYGUN İL ÜRÜN BAZI HİBRİT MISIR (Zea mays L.) ÇEŞİTLERİNİN BİTKİSEL VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ismet UNLU KSU FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANİŞMAN : Yrd.Doç.Dr. Leyla CESURER Yıl : 1999, Sayfa: 33 Jüri Yrd.Doç.Dr. Leyla CESURER Prof.Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Yrd.Doç.Dr. Akif ESKALEN ÖZET Bu çalışma; ikinci ürün bazı hibrid mısır çeşitlerinin bitkisel ve tarımsal özelliklerinin incelenmesi ve Kahramanmaraş koşullarına uygun çeşitlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 1998 yılında tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamak olarak kurulmuştur. 18 Çeşidin kullanıldığı çalışmada, en yüksek tane verimi P.32K61 (1144.0 kg/da), TREBBIA (1128.0 kg/da) ve LG 55 (1095.0 kg/da) çeşitlerinden, en düşük tane verimi ise LUCE (756.4 kg/da) ve TEMA (768.3 kg/da) çeşitlerinden elde edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda tane verimi ile; koçanda tane ağırlığı (0.924**), bitki boyu (0.729**), ilk koçan yüksekliği (0.521**) ve bintane ağırlığı (0.452**) arasında önemli ve olumlu, hektolitre ağırlığı (-0.382**) arasında önemli ve olumsuz, tepe püskülü çiçeklenme süresi (-0.198), bitki başına koçan sayısı (-0.063) ve sömek oram (-0.003) arasında ise önemsiz ve olumsuz ilişkiler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ismet UNLU ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON PLANT AND AGRICULTURAL CHARACTERS OF SAME HYBRID CORN (Zea mays L.) VARHCTD2S AS SECOND CROP IN KAHRAMANMARAŞ CONDITION ismet UNLU DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCHCNCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM Supervisor : Yrd.Doç.Dr. Leyla CESURER Year : 1999, Pages : 33 Jury Yrd.Doç.Dr. Leyla CESURER ProfDr. Mustafa ÇÖLKESEN Yrd.Doç.Dr. Akif ESKALEN ABSTRACT This study was conducted to determine the plant and agricultural characteristic and the most suitable second crop hybrid corn varieties in Kahramanmaraş condition. The experiment has been established in randomized block design with four replications. In the study on which 18 varieties used, the highest grain yield is obtained fromP.32K61, TREBBIA, LG 55 varieties with 1144.0kg/da, 1128.0 kg/da, 1095.0 kg/da and the lowest grain yield is obtained from LUCE and TEMA with 756.4 kg/da, 768.3 kg/da, respectively. According to result of the correlation analysis, a significant and possitive relation between grain weight of ear (0.924**), plant height (0.729**), first ear bight (0.521**), 1000 grain weight (0.452**) with grain yield has been observed. In addition it was a significant and negative correlation between grain yield and test weight (-0.382**), and there are nonsignificant and negative correlation between tassel flower in date (-0.198), ear number of plant (-0.063), cop ratio (-0.003) with grain yield.