Antep fıstıklarında buharlaştırarak soğuklatma (evaporative cooling) yöntemiyle çiçeklenmenin geciktirilmesi
Bloom delay of pistachio trees by evaporative cooling method
- Tez No: 85379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pistachio, evaporative cooling, bloom delay IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANTEPFISTIKLARINDA BUHARLAŞTIRARAK SOĞUKLATMA (EVAPORATIVE COOLING) YÖNTEMİYLE ÇİÇEKLENMENİN GECİKTİRİLMESİ Mehmet UZUN KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Semih ÇAĞLAR Yıl: 1999, Sayfa: 51 Jüri :Yrd. Doç. Dr. Semih ÇAĞLAR : Prof. Dr. Ayzin KÜDEN :Yrd. Doç. Dr. Yusuf NİKPEYMA Bu araştırma buharlaştırarak soğuklatma yöntemi kullanılarak antepfıstıklarmda çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü bahçesinde yürütülmüştür. Buharlaştırarak soğuklatma yönteminde ağaçlara püskürtücülerle su püskürtülmüş ve böylece tomurcukların iç sıcaklığı düşürülerek uyanmaları geciktirilmiştir. Uzun, Siirt ve Ohadi çeşitlerine ait ağaçlara 600 Soğuk Birimi toplandığında taç üstünden su püskürtülmeye başlanmıştır. Buharlaştırarak soğuklatma yönteminin antepfıstıklarmda tomurcuk kabarması, ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme ve çiçeklenme sonu üzerine etkileri saptanmıştır. Her üç çeşitte de incelenen kriterler açısından uygulama yapılan ağaçlar ile tanık ağaçlar arasındaki farklılıklar çok belirgin bulunmuştur. Ayrıca, denenen çeşitler arasındaki farklılıklar da önemli çıkmıştır. Çiçeklenmedeki en az gecikme tomurcukların kabarması aşamasmda elde edilmiş olup, bu süre 5 gün kadardır. Su püskürtme uygulaması çiçeklenmenin ileri aşamalarmda daha etkili olmuştur. İlk çiçeklenmede Uzun çeşidinde 7 gün, Ohadi çeşidinde 9 gün, Siirt çeşidinde 12 gün gecikme elde edilmiştir. Tam çiçeklenmede ise Uzun çeşidinde 7 gün, Ohadi çeşidinde 9 gün, Siirt çeşidinde de 11 gün gecikme elde edilmiştir. Çiçeklenme sonu ise Uzun çeşidinde 5 gün, Ohadi çeşidinde 9 gün ve Siirt çeşidinde de 10 gün gecikmiştir. Çiçeklenmesi geciken ağaçlarda verim düşüklüğü görülmüş, ancak bazı meyve kalite kriterlerinde biraz iyileşme olduğu dikkat çekmiştir. Anahtar Kelimeler : Antepfıstığı, buharlaştırarak soğuklatma, çiçeklenmenin geciktirilmesi m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS BLOOM DELAY OF PISTACHIO TREES BY EVAPORATIVE COOLING METHOD Mehmet UZUN DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Ass. Prof. Dr. Semih ÇA?LAR Year: 1999, Pages : 51 Jury: : Ass. Prof. Dr. Semih ÇA?LAR : Prof. Dr. Ayzin KÜDEN : Ass. Prof. Dr. Yusuf NİKPEYMA This research was carried out at the orchard of Gaziantep Pistachio Research Institute. The aim of this research was to delay pistachio blooming by means of evaporative cooling that included the use of water sprinkling to cool fruit buds and delay their development. Water was supplied to each block using mini sprinklers over trees of Uzun, Siirt and Ohadi cultivars. Water application to trees was started at a time when 600 Chilling Units were accumulated for rest completion. The effects of evaporative cooling on bud swell, first bloom, full bloom and bloom termination of pistachio cultivars were determined. In all of three cultivars, differences between watered treatments and unwatered treatments were apparent as regards to criteria investigated. The differences among cultivars were also found to be significant. The minimal delay was achieved in bud swell. In the cultivars tested bud swell was delayed only for up to 5 days. However, water sprinkling to trees was more effective in delaying further blooming stages. First bloom of trees was delayed for 7 days in Uzun, 9 days in Ohadi and 12 days in Siirt cultivar. Similarly, full bloom was delayed 7 days in Uzun, 9 days in Ohadi and 11 days in Siirt. Bloom termination was delayed 5 days in Uzun, 9 days in Ohadi and 10 days in Siirt cultivar. Evaporative cooling resulted in lower yield, however, some quality characteristics were slightly improved.