Elektronik bankacılık alanında ortaya çıkan usulsüz işlemler ve hukuki sonuçları
Improper transactions in electronic banking and legal consequences
- Tez No: 853820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY AYDIN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Banka, Elektronik Bankacılık, Dağıtım Kanalları, Güvenlik Riskleri, Yükümlülükler, Hukuki Sorumluluk, Bank, Electronic Banking, Distribution Channels, Security Risks, Liabilities, Legal Liability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Teknolojik gelişmelerin bankacılık sektörüne bir yansıması da bankacılık ürün ve hizmetlerinin elektronik kanallarla sunulmaya başlanmasıdır. Elektronik bankacılığın doğuşu ve gelişimi her ne kadar hem bankalara hem müşterilere çeşitli avantajlar sağlasa da birtakım riskleri de beraberinde getirmiştir. Söz konusu risklerin bir görünümü de elektronik bankacılık alanında meydana gelen usulsüz işlemler olmuştur. Zira geleneksel bankacılık kanalı olan şubelerde yüz yüze gerçekleştirilen işlemler dahi güvenlik riski barındırırken; uzaktan erişim ile birbirinden farklı kanallardan birçok bankacılık işleminin gerçekleştirilebildiği elektronik bankacılık alanında usulsüz işlemlerin ortaya çıkma tehlikesinin daha yüksek olması sürpriz değildir. Bu çalışmada elektronik bankacılığa ve bu alandaki güvenlik riskleri ile korunma yöntemlerine değinildikten sonra elektronik bankacılık sözleşmesi ile elektronik bankacılık işlemlerine temel teşkil eden diğer sözleşmeler incelenmiş; akabinde tarafların yükümlülükleri ve elektronik bankacılık alanında ortaya çıkan usulsüz işlemlerden doğan sorumluluk ve başvuru yolları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Another reflection of technological developments in the banking sector is that banking products and services have begun to be offered through electronic channels. Although the emergence and development of electronic banking provides various advantages to both banks and customers, it has also brought with it some risks. One aspect of these risks is the improper transactions that occured in the field of electronic banking. Because even face-to-face transactions in branches, which are traditional banking channels, pose security risks; it is not surprising that the risk of improper transactions is higher in the field of electronic banking, where many banking transactions can be carried out through different channels with remote access. In this study, after mentioning electronic banking and security risks and protection methods in this field, the electronic banking contracts and other contracts that form the basis of electronic banking transactions are examined; subsequently, the obligations undertaken by the parties and the responsibilities and remedies arising from improper transactions in the field of electronic banking are examined.