İş bulma yöntemi tercihini etkileyen faktörler: TÜİK verileri üzerine ampirik bir araştırma
Determinants of the choice of job search method: An empirical study on TURKSTAT data
  1. Tez No: 853819
  2. Yazar: ZEYNEP BAŞAK KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN AKGEYİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: iş arama ve bulma, iş bulma yöntemi, formel yöntemler, enformel yöntemler, Türkiye, job search, job search methods, formal search methods, informal search methods, Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İş bulma, iş arayan bireyler için oldukça zor ve karmaşık bir süreçtir. Bu süreçte kullanılan yöntemler, iş arama sürecinin başarıyla sonuçlanmasını önemli ölçüde etkilemektedir. İş bulma yöntemi tercihini etkileyen birçok değişken bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de iş bulma yöntemi tercihini etkileyen değişkenleri analiz etmektir. Araştırmada TÜİK 2017-2021 yıllarına ait Hane Halkı İşgücü Araştırması mikro veri setleri kullanılmış ve 76,393 kişi örneklem grubu olarak belirlenmiştir. Binary lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre yaş, medeni durum, bölge, eğitim düzeyi, faaliyet alanı, çalışan sayısı, ücret, meslek, kayıtlılık, deneyim süresi ve çalışma şekli değişkenleri iş bulma yöntemi tercihinin açıklayıcı değişkenleridir. Cinsiyetin ise, iş bulma yöntemi tercihinin açıklayıcı değişkeni olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. İkinci olarak korelasyon analizi sonuçları iş bulma yöntemi tercihinin; yaş, medeni durum, bölge, ücret, meslek, kayıtlılık ve deneyim süresi değişkenleri ile arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğuna işaret etmektedir. Öte yandan cinsiyet, eğitim düzeyi, faaliyet alanı ve çalışan sayısı değişkenleri ile iş bulma yöntemi tercihi arasında anlamlı ancak negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Son olarak Ki-kare, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri ile alt örneklem grupları arasında iş bulma yöntemi tercihi açısından istatistiki olarak anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Nitekim kadınlar (%37) enformel yöntemi erkeklere (%40) kıyasla daha az olasılıkla tercih ederken, eğitim seviyesi düşük olanlar eğitim seviyesi yükseklere kıyasla enformel yöntemi daha fazla tercih etmektedir.
Özet (Çeviri)
Job search is notably difficult and complex process for individuals seeking employment. The methodologies used within this process significantly affect the successful outcome of the job search. There are numerous determinants impacting the choice of job search method. The purpose of this study is to analyze the determinants of the choice of job search method in Turkey. The Household Labor Force Survey micro data sets from 2017-2021 obtained from TURKSTAT were used in the study. The final sample included 76,393 workers. First, according to the binary logistic regression results, age and marital status were the individual variables of the choice of job search method. Moreover, region, education, sector, the number of people employed, occupation, registration social security, experience, and working style were the other variables of the choice of job search method. Also it was concluded that gender was not explanatory variable of the choice of job search method. Secondly, the choice of job search method was significantly and positively correlated with age, marital status, region, wage, occupation, social security registration, and experience. Yet, it was significantly and negatively correlated with gender, education, sector and the number of people employed. Finally, there were significant differences between sub-sample groups of the choice of job search method using Chi-square, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests. For example, women (37%) was less likely to search job through friends and relatives (informal method) than men (40%), while those with lower education level used informal search method more than those with higher education level.