Popüler kültür ürünü olarak karikatürlerdeki dini figürlerin analizi
Analysis of religious figures in cartoons as popular culture products
  1. Tez No: 853826
  2. Yazar: KAZIM KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN BANU OKUTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Karikatür, Popüler Kültür, Din, Tüketim, Dini Semboller, Dini Figürler, Cartoon, Popular Cartoon, Religion, Consumption, Religious Symbols, Religious Figures
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Popüler kültür ürünü olarak karikatürler değerler mekanizmasını dönüştüren önemli bir kültür endüstrisi aracı şeklinde işlev görmektedir. Popüler karikatürler yapısı gereği kendisine has özellikler barındırmakta, belli başlı değerler ve yapılar oluşturmaktadır. Bu değerler ve yapılar da birtakım mesajlar taşımaktadır. Nitekim popüler karikatürler belirli örtük işlevler ve kodlar taşımakta, bunları da birtakım simge ve semboller vasıtasıyla ifade etmeye çalışmaktadır. Bunun sonucunda popüler karikatürlerin taşıdığı simge ve semboller kültür endüstrisine hizmet edecek şekilde dönüşüme uğratılmakta ve kendi değerlerinden soyutlanarak deformasyona maruz kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı sembol olması açısından dini figürlerin, popüler kültür ürünü olan karikatürlerde nasıl resmedildiğini ve hangi örtük işlevler taşıdığını ele alıp ortaya koymaktır. Bu çerçevede karikatürlerdeki dini figürler, karikatür kuramları perspektifinden, din sosyolojisi bakış açısıyla ve kültür endüstrisi kavramsallaştırmasıyla görsel analize tabi tutulacaktır. Çalışmada, haftalık popüler karikatür dergilerinden olan“Leman”ve“Uykusuz”dergilerinin 2017-2021 yılları arasında yayımlanan karikatürleri incelenmiştir. Bu doğrultuda bulgulardan hareketle popüler kültür ürünü olarak karikatürlerdeki dini figürlerin popülerleştirilerek kültür endüstrisinin metaı haline getirilişi test edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
As a popular culture product, cartoons function as an important cultural industry tool that transforms the value mechanism. Popular cartoons have unique features due to their structure and create certain values and structures. These values and structures also carry some messages. As a matter of fact, popular cartoons carry certain implicit functions and codes, and try to express them through some symbols and symbols. As a result, symbols and symbols carried by popular cartoons are transformed to serve the culture industry and are subject to deformation by abstracting from their own values. The aim of this study is to reveal how religious figures are depicted in cartoons, which are products of popular culture, and what implicit functions they have in terms of being symbols. In this framework, religious figures in cartoons will be subjected to content analysis from the perspective of cartoon theories, sociology of religion and cultural industry conceptualization. In the study, the cartoons of the popular weekly cartoon magazines“Leman”and“Uykusuz”published between 2017-2021 were examined. In this direction, based on the findings, it will be tried to test the popularization of religious figures in cartoons as a product of popular culture and making them a commodity of the culture industry.