Türkiye'de savunma harcamalarının ekonomik büyümeye olan etkisinin ekonometrik analizi
Econometric analysis of the effect of defense expenditures on economic growth in Turkey
  1. Tez No: 853838
  2. Yazar: KAMİL ENES PÖGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BAHAR ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma harcamaları, Ekonomik büyüme, Savunma sanayi, Görüşler, Nedensellik analizi, Defense expenditures, Economic growth, Defense industry, Opinions, Causality analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
1973 yılında, Benoit'in“Gelişmekte Olan Ülkelerde Savunma ve Ekonomik Büyüme”adlı eserinin yayınlanmasından sonra pek çok araştırmacı için, savunma harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki önemli bir araştırma konusu olmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda, savunma harcamalarının ekonomik büyümeye olan etkisi ülkeden ülkeye farklılık arz ettiği ortaya çıkmıştır. Bu farklılık bilhassa ülkelerin içerisinde bulundukları siyasi, ekonomik ve yapısal özelliklerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle savunma harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi üzerine farklı görüşler ortaya çıkmıştır. En fazla bilinen görüşler; Keynesyen görüş, Neo-Klasik görüş ve savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasında bir ilişki olmadığını savunan görüştür. Devletler, günümüzde daha da girift hale gelen güvenlik ve risk ortamında, egemenliği ile ulusal çıkarlarını koruyabilmek için savunma harcamalarını artırmaktadır. Bu artışla birlikte savunma harcamaları makroekonomik göstergeleri etkiler düzeye gelmiştir. Etkilenen makroekonomik göstergeler arasında ekonomik büyüme, enflasyon ve gelir dağılımı yer almaktadır. Makroekonomik göstergeler arasında en önemli yeri ekonomik büyüme tutmaktadır. Ekonomik büyüme farklı faktörlerden etkilenen ve birçok devletin hedeflediği makroekonomik bir olgudur. Devletler, istihdamın devamlılığı, vatandaşlarının refahı ve ülkenin sürekliliği açısından ekonomik büyümeye önem vermektedir. Ülkelerin savunma harcaması yaptığı en önemli yer savunma sanayileridir. Savunma sanayine yapılan yatırımlar hem ülke ekonomisine hem de ülke güvenliğine katkı sağlamaktadır. Gelişmiş ülkelere bakıldığında savunma sanayine büyük bütçeler ayrıldığı görülmektedir. Bu doğrultuda, Türkiye'de, Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne kadar savunma sanayini geliştirmek için çeşitli faaliyetlerde ve girişimlerde bulunmuştur. Bugün Türkiye'nin savunma sanayinde geldiği nokta göz önüne alındığında Türkiye'nin savunma sanayine yapmış olduğu yatırımların başarılı sonuçlar verdiği görülmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin 1985-2022 arasındaki yılları kapsayacak biçimde savunma harcamalarının ekonomik büyümeye olan etkisinin ampirik analizi yapılmıştır. Aynı zamanda Türkiye'de savunma sanayinin gelişimi dönemsel olarak anlatılmıştır. Çalışmada, birim kök analizi, Johansen eşbütünleşme analizi ve Granger nedensellik analizi kullanılmıştır. Ampirik sonuçlar, söz konusu yıllar için Türkiye'nin savunma harcamaları ile ekonomik büyümesi arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi bulunmadığını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
After the publication of Benoit's work“Defense and Economic Growth in Developing Countries”in 1973, the relationship between defense expenditures and economic growth became an important research topic for many researchers. As a result of the research, it has been revealed that the impact of defense expenditures on economic growth varies across countries. This difference arises especially from the political, economic and structural characteristics of the countries. For this reason, different views have emerged regarding the relationship between defense expenditures and economic growth. The most well-known opinions are; the Keynesian view, the Neo-Classical view and the view that there is no relationship between defense expenditures and economic growth. In today's increasingly complex security and risk environment, states are increasing their defense expenditures in order to protect their sovereignty and national interests. With this increase, defense expenditures have reached a level that affects macroeconomic indicators. Affected macroeconomic indicators include economic growth, inflation and income distribution. Economic growth has the most important place among macroeconomic indicators. Economic growth is a macroeconomic phenomenon affected by different factors and targeted by many states. States attach importance to economic growth in terms of the continuity of employment, the well-being of their citizens and the continuity of the country. The most important place where countries spend on defense is their defense industry. Investments made in the defense industry contribute to both the national economy and the national security. When we look at developed countries, it is seen that large budgets are allocated to the defense industry. In this direction, it has carried out various activities and initiatives to develop the defense industry in Turkey from the first years of the Republic until today. Considering the point that Turkey has reached in the defense industry today, it is seen that the investments that Turkey has made in the defense industry have yielded successful results. In this study, an empirical analysis of the impact of Turkey's defense expenditures on economic growth has been conducted to cover the years between 1985 and 2022. At the same time, the development of the defense industry in Turkey is described periodically. In the study, unit root analysis, Johansen cointegration analysis and Granger causality analysis were used. Empirical results have revealed that there is no causal relationship between Turkey's defense expenditures and its economic growth for the years in question.