Gelişen teknolojinin Türk Savunma Sanayii'ne ve Silahlı Kuvvetlerin modernizasyonuna olan etkilerinin ekonomik açıdan incelenmesi
The economic impact of improving technologies on Turkish Defense Industry and the modernization of the Turkish Armed Forces
- Tez No: 233058
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER UTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Economics, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Savunma, savunma harcamaları, savunma sanayi, ekonomik büyüme, Defense, defense expenditure, defense industry, economic growth
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ekonomi literatüründe üzerinde uzlasma saglanamayan konulardan biri, savunma harcamalarının ekonomik büyümeye etkisinin olup olmadıgı ve varsa ne yönde oldugudur. Savunma harcamalarındaki artıs oranları bazı dönemlerde düsmesine ragmen, dünyanın birçok bölgesinde hala oldukça yüksektir. Savunma harcamalarıyla ilgili arastırmalarda baslıca iki sorunla karsılasılır. Bunlar; savunma harcamalarının tanımı ve veri toplama zorlulugundan olusmaktadır. Bu sorunlar özellikle uluslararası karsılastırmalarda güçlük yaratmaktadırlar. Askeri gücün bir göstergesi olarak, savunma harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini degerlendirmek, savunma harcamalarının optimum düzeyini belirleme gibi birçok alanlarda önem tasıyan bir konudur. Konu ile ilgili yapılan arastırmalar neticesinde, söz konusu etkinin her ülke için standart olmayacagı, ülkelerin yapısal özelliklerinden kaynaklanan farklılıklar arz edecegi ortaya atılmıstır. Bu sonuçtan hareketle gelisen teknolojinin Türk savunma sanayiine ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonuna olan etkilerinin ekonomik açıdan incelenmesi amacıyla hazırlanan bu çalısmada; savunma harcamalarına iliskin genel bilgilere, dünya savunma harcamalarına, Türkiye'de savunma harcamalarının genel durumuna ve finansman kaynaklarına, savunma sanayine, Türk savunma sanayi ve savunma harcamalarının ekonomik etkilerine, savunma harcamaları-büyüme iliskisi üzerine ileri sürülen farklı görüsler ve çıkan sonuç yorumlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In the literature of economics, one of the most contraversial issues is that if defense expenditure has an impact on economic growth and ? if it is so- what the tendency of this impact is. Despite slowdown in the rate of increase of defense spending in some periods, the level of defense expenditures is still high in most regional of the world. It is faced the major two issues in researches relate to defense expenditures: These are difficulties of the definitions of defense expenditures and data collection. A standart definition of defense expenditures is not available. This case creates difficult for international comparisons. An assessment of effects of defense expenditures on economic growth to be a measure of military strenght is crucial for example to define optimal the level of defense expenditures. As a consequence of surveys, it is argued that defense expenditure?s impact on economic growth cannot be standardized. Moving from this argument, this thesis aims to investigate what the impact of defense expenditures on the modernisation of Turkish Armed Forces and the impact of improving tecnologies. In doing so, this study takes a concise look at defense expenditures, world defense expenditures, general outlook of the defense expenditures and its financial resources in Turkey. On this axis, defense industry in Turkey and its economic impacts are examined. This study also evaluates the different approaches and the results of these approaches.