Blokzinciri teknolojisinin kamusal hizmetlerde olası kullanım alanları
Potential applications of blockchain technology in public services
  1. Tez No: 853842
  2. Yazar: FURKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN BALKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzinciri Teknolojisi, Kriptografi, Kamu Yönetimi, Kripto Uluslar, Merkeziyetsiz Sistemler, Dağıtık Defter Teknolojisi, Blockchain Technology, Cryptography, Public Administration, Crypto Nations, Decentralized Systems, Distributed Ledger Technology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Blokzinciri teknolojisinin içerisinde bulundurduğu potansiyellerle birlikte devletleri birçok farklı yönden etkileyeceği ve onları dönüştüreceği düşünülmektedir. Teknolojinin kripto paralarda kullanıldığı şekliyle merkeziyetsiz olma özelliğini vurgulayanlar blokzincirinin devletleri ortadan kaldıracağı ve kripto temelli yeni uluslar kurulacağını iddia ettiler. Buna göre bireyler arası işlemlerde aracılık rolü üstlenen devlet yerine blokzinciri temelli bir değiş tokuş sisteminin kurulacağı, bireylerin böylelikle tarihte ilk defa olarak anonimliği tercih edebileceği öngörüldü. Diğer yandan teknolojinin güvenilir bir kayıt defteri olma özelliğini ön plana çıkaranlar ise blokzincirinin devletleri dijitalleşme anlamında dönüştüreceğini, devletlerde şeffaflığın, etkinliğin ve kapasitenin artacağını öngürdüler. Buna göre blokzinciri, ilk defa olarak devletlerin tam anlamıyla güvenebilecekleri bir dijital kayıt sistemini salık vermektedir. Dijital kayıtlar da kamu hizmetlerinin daha hızlı ve efektif sunumunu, bireylerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş hizmetleri, daha şeffaf ve hesap verebilir bir kamu maliyesini sağlar. Bu çalışmada blokzinciri teknolojisinin devlette meydana getirebileceği değişimlere ilişkin bahsedilen iki farklı düşünce temelinde, teknolojinin sosyal bir organizma olan devlet ve toplumları nasıl etkileyeceği ele alınacaktır. Çalışmanın asıl konusunu ise devletler içerisinde blokzincirinin araç olarak kullanılması oluşturacaktır. Bu anlamda ilk olarak blokzincirinin hangi yönlerinin devletlerde belirtilen iyileşmelere sebep olacağının anlaşılması adına blokzinciri teknolojisi açıklanacak, daha sonra blokzincirinin kamu hizmetlerinde olası kullanım alanları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The potentials encompassed within blockchain technology are thought to impact and transform states in various ways. Advocates emphasizing the decentralized nature of technology as seen in cryptocurrencies claimed that blockchain would eliminate states, giving rise to new nations based on crypto. According to this perspective, instead of states playing an intermediary role in transactions, a blockchain-based exchange system would be established, allowing individuals to, for the first time in history, opt for anonymity. On the other hand, those highlighting the feature of technology being a trustworthy ledger emphasized that blockchain would transform states in terms of digitization, foreseeing increased transparency, efficiency, and capacity in governments. According to this view, blockchain, for the first time, provides states with a fully trustworthy digital record system. Digital records enable faster and more effective delivery of public services, personalized services based on individual needs, and a more transparent and accountable public finance. This study will address how blockchain technology, based on these two different perspectives on the changes it could bring to the state, will affect states and societies as social organisms. The main focus of the study will be the use of blockchain as a tool within states. In this sense, first, the aspects of blockchain technology that will lead to the mentioned improvements in states will be explained. Subsequently, potential use cases of blockchain in public services will be examined.