Soğuk Savaş dönemi bir bölgesei işbirliği: Kalkınma için bölgesel iş birliği teşkilatı RCD-CRD
A Cold War regional cooperation: Organization for regional cooperation for development (RCD-CRD)
  1. Tez No: 853866
  2. Yazar: FATİH KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN MÜEZZİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İran, Pakistan, RCD, Türk Dış Politikası, CENTO, Kalkınma, Türkiye, Iran, Pakistan, RCD, Turkish Foreign Policy, CENTO, Development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kalkınma hemen hemen bütün ülkeler açısından gerekli bulunan bir gaye olarak edinilen önemli bir olgudur. Kalkınma kavramı literatürde genel olarak iktisadi anlamda ele alınmaktadır. Fakat kalkınma, ülkelerin sosyal, siyasi, refah, eğitim, sağlık, vb. alanlarda daha iyi bir konuma gelmesini kapsamaktadır. Bu değişkenlerin gelişmesi adına ülkeler düzenli olarak çalışmalarına devam etmektedir. Özellikle coğrafi, kültürel ve tarih açısından ortak mirasa sahip olan ülkeler birleşerek hızlı bir şekilde daha iyi bir noktaya gelebilmektedir. Günümüzde kalkınma ve işbirliği alanında Avrupa Birliği gösterilebilecek en önemli örnekler arasında yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu dönem ülke ekonomik ve sosyal açıdan darboğazda olduğu için kendi refahını artırmaya yönelik girişimlerde bulunmuştur. Bu yüzden savaşlara katılmak yerine ekonomik işbirlikleri içinde bulunmayı tercih etmiştir. Soğuk Savaş Dönemi'nde Pakistan'ın talebi üzerine Türkiye, İran ve Pakistan arasında Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (RCD) kurulmuştur. Bu araştırmada RCD'yi doğuran bölgesel ve uluslararası koşullar, Soğuk Savaş mücadelesinin yansıması, örgütün hedefleri doğrultusunda ne ölçüde başarılı olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Development is an important phenomenon that is acquired as a necessary goal for almost all countries. The concept of development is generally discussed in the literature in economic terms. However, development includes the better position of countries in social, political, welfare, education, health, etc. areas. In order to develop these variables, countries continue to work regularly. Especially countries with a common heritage in terms of geography, culture and history can unite and quickly reach a better point. Today, the European Union is among the most important examples that can be shown in the field of development and cooperation. Since the Republic of Turkey was in an economic and social bottleneck at the time of its establishment, it took initiatives to increase its own welfare. Therefore, it preferred to engage in economic cooperation instead of participating in wars. During the Cold War, the Regional Cooperation for Development Organization (RCD) was established between Turkey, Iran and Pakistan upon Pakistan's request. In this study, the regional and international conditions that gave birth to the RCD, the reflection of the Cold War struggle, and the extent to which the organization succeeded in line with its goals are revealed.