Parçalanmış ve tam aileye sahip yetişkinlerin yaşam doyumu, ilişki doyumu ve yetişkin ayrılık anksiyetesinin karşılaştırılması
Life of adults with broken and full families satisfaction, relationship satisfaction and adult separation anxiety comparison
  1. Tez No: 853997
  2. Yazar: İREM KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÖKÇE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Parçalanmış Aile Yapısı, Parçalanmamış Aile Yapısı, Ayrılık Anksiyetesi, Yaşam Doyumu, İlişki Doyumu, Fragmented Family Structure, Intact Family Structure, Separation Anxiety, Life Satisfaction, Relationship Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı parçalanmış ve parçalanmamış aileye sahip yetişkinlerin bu yapıda büyümekten ne denli etkilendiği ile bu etkinin yaşam doyumu, ilişki doyumu ve yetişkin ayrılık anksiyetesi ile arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya 93'ü kadın, 87'ü erkek toplam 180 yetişkin katılmıştır. Ölçeklerde yüzde 52'si 20-30 yaş arası yüzde 28'i evli katılımcılardan oluşmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak Demografik Bilgi Formu, parçalanmış ve parçalanmamış aile yapısı bilgisi için Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği (YYDÖ), ilişki doyumları hakkında fikir edinmek için İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ), yetişkin ayrılık anksiyetesi hakkında fikir edinmek için Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi (YAAA) kullanılmıştır. Tüm ölçek verileri Google Formlar üzerinden anket oluşturularak toplanmıştır. Bu araştırma verileri SPSS programı ile analiz edilmiştir. 21 ifadenin yer aldığı Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği'nin (YYDÖ) güvenirlik analizi sonucunda elde edilen Cronbach's Alpha değeri (iç tutarlık katsayısı) 0,833 olarak bulunmuştur. Analiz bulgularında, parçalanmamış ailede büyüyen bireylerin yaşam, ilişki ve iş doyumlarının ortanca puanının yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmamıza göre parçalanmış aileye sahip bireyler ile parçalanmamış aileye sahip bireylerin yetişkin yaşam doyumunda ise parçalanmamış aileye sahip bireylerin, parçalanmış aileye sahip bireylere göre YYDÖ istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Yetişkin ayrılık anksiyetesi karşılaştırıldığında“YAAA Toplam”puanında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Parçalanmış ve parçalanmamış aileye sahip yetişkinlerin ilişki doyumu karşılaştırıldığında yapılan analiz sonuçlarına göre ölçeğin“İDÖ Toplam”puanında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the extent to which adults with fragmented and intact families are affected by growing up in such structures, and the relationship between this effect and life satisfaction, relationship satisfaction, and adult separation anxiety. A total of 180 adults participated in the study, including 93 females and 87 males. The scales consisted of 52% in the 20-30 age range, and 28% were married participants. The research used the Demographic Information Form as a measurement tool as a measurement tool, the Adult Life Satisfaction Scale (ALSS) for information on fragmented and intact family structures, the Relationship Satisfaction Scale (RSS) to gain to get ideas relationship satisfaction. Adult Separation Anxiety Questionnaire (ASAQ) was used to get ideas about adults' separation anxiety. All scale data were collected by creating a survey through Google Forms. The research data were analyzed using the SPSS program. The reliability analysis of the Adult Life Satisfaction Scale (ALSS), which consists of 21 statements, resulted in a Cronbach's Alpha value (internal consistency coefficient) of 0.833. In the analysis findings, it was determined that the median score of life, relationship and job satisfaction of individuals who grew up in a non-broken family was high. According to our research, a statistically significant difference was found in the adult life satisfaction of individuals with broken families and individuals with non-broken families, compared to individuals with broken families. When adult separation anxiety was compared, it was found that there was no statistically significant difference in the“ASAQ”score. According to the results of the analysis when comparing the relationship satisfaction of adults with broken and non-broken families, it was found that there was no statistically significant difference in the“RSS”score of the scale.