Girişimcilerin yatırım aşamalarında başarısını etkileyen faktörler
Factors affecting the success of entrepreneurs in the investment stages
  1. Tez No: 853999
  2. Yazar: TUĞÇE ÇELİKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ENDER EMRE KANAAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilerin Başarısı, Girişimci Başarı Faktörleri, Entrepreneurship, Entrepreneurial Success, Entrepreneurial Success Factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Şirketler, girişimciliğin ana özellikleri ile teknolojiyi kullanan ve geliştiren kurumlar olarak ülke kalkınmasında önemli yer tutmaktadır. Fakat her sektörde görüldüğü üzere girişimciler de finansal zorluklarla karşılaşabilmektedirler. Bu çalışmanın amacı, girişimcilerin girişim başarı sürecini etkileyen kamusal, finansal, satış-pazarlama, ekip ve ürün temelli olarak karşılaştıkları problemlerin ve yoğunluğunun belirlenmesi, bu problemlerin hangi değişkenlerden etkilendiğinin ortaya çıkarılması ve bu yoğunluğun girişimcinin yatırım aşamalarına göre bir etkisinin olup olmadığı ile ilgili sonuç elde etmektir. Araştırmanın sonuçlarına göre; finansal anlamda, özellikle öz kaynak yetersizliği ön plana çıkmaktadır. Kamusal problemler arasında devlet politikaları ve düzenleme sıkıntıları öne çıkmakta, ürün temelli problemlerde ise yetersiz teknolojik altyapı ve donanım eksikliği öne çıkmaktadır. Ekip temelli sorunlar arasında ekip yetkinliği ve bilgi-tecrübe eksikliği belirginleşirken, satış-pazarlama temelli problemlerde pazarlama stratejisinin zayıf olması ve potansiyel müşterilerin bilgi eksikliği önemli hale gelmektedir. Ayrıca, yatırım almayan girişimcilerin özellikle ekip temelli problemlerle daha fazla karşılaştığı, devlet desteklerinden yararlananların satış-pazarlama temelli problemlerle daha yoğun bir şekilde mücadele ettiği ve sosyal girişimcilik modeline sahip olan girişimcilerin ürün temelli sorunlarla daha fazla karşılaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Acting as institutions that utilize and develop technology, companies play a crucial role in the country's development by embodying the core characteristics of entrepreneurship. However, as observed in various sectors, entrepreneurs can also encounter financial challenges. The purpose of this study is to identify the problems encountered by entrepreneurs in the process of venture success, categorized as public, financial, sales- marketing, team, and product-related, determine the intensity of these problems, reveal which variables affect these problems, and obtain results regarding whether this intensity has an effect on the entrepreneur's investment stages. According to the results of the research, financial challenges, particularly inadequate equity, stand out prominently. Among public problems, state policies and regulatory issues are emphasized, while product-based problems highlight insufficient technological infrastructure and equipment. Among team-related issues, the competence of the team and lack of knowledge and experience become apparent, whereas in sales and marketing-related problems, the weakness of marketing strategy and the lack of information among potential customers become significant. Additionally, entrepreneurs without investment face more team-related challenges, those benefiting from government support intensively combat sales and marketing- related issues, and entrepreneurs adopting the social entrepreneurship model encounter more product-related challenges.