Türk basınında Mussolini İtalya'sı (1922-1945)
Mussolini's Italy in the Turkish press (1922-1945)
  1. Tez No: 854071
  2. Yazar: EMİNE GÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY BENHÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Benito Mussolini, Faşizm, İtalya, İkinci Dünya Savaşı, Türk Basını, Benito Mussolini, Fascism, Italy, The Second World War, Turkish Pres
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 495
Özet
İtalya, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra önemli kazanımlar elde edememiş, üstelik savaşın getirdiği birtakım ekonomik ve sosyal problemlerle karşı karşıya kalmıştır. İtalya'daki bu karmaşa ortamından sonra yaşananlara bir tepki niteliğinde ortaya çıkan yeni anlayış faşizm olmuştur. Mussolini, Ekim 1922'de kurduğu Faşist Hükümeti ile İtalya'nın siyasetine yön vermeye başlamıştır. Bu çalışma“Benito Mussolini İtalya'sı”olarak adlandırılan 1922-1943 dönemi ile Mussolini başkanlığındaki Cumhuriyetçi Faşist Parti'nin varlığını sürdürdüğü 1943-1945 döneminin Türk basını açısından nasıl ele alındığını gözler önüne sermektedir. Türk Basını esas alınarak yapılan bu çalışma; İtalya'da Mussolini'nin iktidarda yer aldığı dönemde Faşist Hükümetin ilk icraatlarına, İtalya'nın bu dönemdeki iç ve dış politika gelişmelerine, Avrupa ve Türkiye ile ilişkilerine açıklık getirmeyi amaçlamıştır. Bunun yanında İtalya'nın İkinci Dünya Savaşı öncesi sahip olduğu tehlikeli ve saldırgan Akdeniz politikasını, İkinci Dünya Savaşı esnasında takip ettiği dış politikayı, son olarak İtalya'nın savaştan çekiliş ve faşist lider Mussolini'nin hayatının son döneminde neler yaşadığını açıklamayı amaçlamıştır. Bu amacı gerçekleştirirken Türk basınında yer alan gazete ve dergilerin var olan nüshalarına ulaşılarak konuya bakış açıları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca yabancı gazete ve dergilerin Türk basınında yayımlanan haber ve yorumlarına da yer verilmiştir. 1922-1945 yılları arasında meydana gelen önemli gelişmeler, arşiv belgeleri, resmî tutanaklar, tetkik eserler, makaleler, bilimsel tezler esas alınarak araştırılmıştır. Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda ortaya çıkan çalışmada Mussolini İtalya'sının tutarsız politikasının Türkiye'nin İtalya siyasetini etkilediği gibi Türk basınında yer alan değerlendirmeleri de yönlendirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Italy failed to make significant gains after the First World War and faced a number of economic and social problems brought about by the war. Fascism was the new ideology that emerged as a reaction to what happened after this chaotic environment in Italy. Mussolini tried to direct the politics of Italy with the Fascist Government he established in October 1922. This study reveals how the period of 1922-1943, which is called“Benito Mussolini's Italy”, and the period of 1943-1945, in which the Republican Fascist Party under the leadership of Mussolini continued to exist, were covered by the Turkish Pres. This study, which is based on the Turkish Pres, aims to clarify the first actions of the Fascist Government in the period when Mussolini was in power in Italy, Italy's domestic and foreign policy developments in this period, and its relations with Europe and Turkey. It also aims to explain Italy's dangerous and aggressive Mediterranean policy before the Second World War, and finally Italy's withdrawal from the war and what the Fascist leader Mussolini went through in the last period of his life. While realizing this aim, the existing copies of newspapers and magazines in the Turkish Pres were accessed and their perspectives on the subject were tried to be evaluated in addition, news and comments of foreign news newspapers and magazines published in the Turkish Pres are also included. The important developments that took place between 1922 and 1945 were investigated based on archival documents, official minutes, analytical works, articles, and scientific theses. The study, which emerged because of the research and analyses, showed that the inconsistent policy of Mussolini's Italy influenced Turkey's policy towards Italy, as well as the evaluations in the Turkish Pres.