Türk Basınında Mussolini (1926-1939)
Mussolini in The Turkish Press (1926-1939)
- Tez No: 899779
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMİGÜL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İtalya, Mussolini, Türk Basını, Türkiye, Faşizm, Sömürge, Italy, Mussolini, Turkish Press, Türkiye, Fascism, Colony
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
XIX. yüzyılda siyasi birliğini yeni sağlamış olan İtalya, diğer büyük batılı devletler gibi müstemleke elde etmek istemiştir. İtalya sömürge sahibi olmak için XX. yüzyılda gözünü işgali kolay ve savunmasız olan Osmanlı topraklarına dikmiştir. Osmanlı Devleti‟nin Kuzey Afrika‟da ki toprağı olan Trablusgarp‟ı işgal etmiş ve sömürgesi durumuna getirmiştir. XX. yüzyılın ilk çeyreğinde I. Dünya Savaşı‟na katılmış galip gelen devletlerin blokunda yer almış buna karşın sömürgeler elde etmek topraklarını genişletmek üzere girdiği savaştan eli boş çıkmış emeline ulaşamamıştır. İtalya, bu gelişmelere neticesinde ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan sıkıntılı günler içerisine girmiş ve bu durumu Mussolini kendi lehine çevirmiş iktidarı ele geçirip İtalya‟nın Duçesi unvanını almıştır. İktidarı sürecinde faşist yönetimi ve Anadolu üzerinde ki planları Türk basının dikkatini çekmiş, Mussolini‟nin iç ve dış politikası hakkında basının gündeminde olan kült liderlerden biri olmuştur. Mussolini,“Büyük Roma”ideolojisi doğrultusunda iç ve dış politikasını belirlemiş özellikle Mare Nostrum (Bizim Deniz) olarak ifade ettiği Akdeniz üzerinde hakimiyetini arttırmak istemiş ve yaptığı nutuklarla açık açık belirtmekten geri durmamıştır. Mussolini‟nin iktidara gelişinden II. Dünya Savaşı arası dönemde faşist yönetimi, dış politikası, özellikle Türkiye ile çıkarlarına göre şekil değiştiren ilişkisi yasama, yürütme ve yargının yanında dördüncü güç olarak ifade edilen basının gözünden incelenmiş ve anlatılmaya çalışılmıştır. 2024,ix+113 sayfa
Özet (Çeviri)
Italy which had achieved its political unity in the 19th century, wanted to have colonies just like other major western countries. In order to get colonies, Italy intended to capture the Ottoman territories which were vulnerable and easily invaded in the 20th century. Thus, it occupied and colonized Tripoli, an Ottoman land in northern Africa. Italy joined the World War I in the first quarter of the 20th century as a member of the Allies but have not gained any benefit from this war which it joined for the purpose of getting colonies and expanding its territories. As a result of these developments, Italy passed into trouble times considering economic, social, and political aspects where B. Mussolini took the advantage of this situation and seized the power and became the Duce of Italy. His fascist rule and plans on Anatolia have drawn the attention of the Turkish Press and he became one of the cult leaders in the agenda of the press regarding his local and foreign policies. Mussolini has determined local and foreign policies based on the ideology of“Greater Roma”and tried to increase dominance over the Mediterranean Sea which he defined as Mare Nostrum (our sea) and did not hesitate to express it clearly in his speeches. His fascist rule, foreign policy, and varying relations with Türkiye in the period between Mussolini‟s coming to power and World War II have been examined and explained from the stand point of the Press which is expressed as the fourth power after Legislative, Executive and Judicial power. 2024, ix+113 Pages