Hastanede ameliyat sonrası yatan hastaların aldığı hizmetten memnuniyet düzeylerine yönelik çalışma (Özel hastane örneği)
A study on the satisfaction levels of patients' satisfaction with the service received by patients hospitalised after surgery (Private hospital example)
- Tez No: 854135
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat, Beklenti, Hasta Hakları, Memnuniyet, Yatan Hasta, Surgery, Expectation, Patient Rights, Satisfaction, Inpatient
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma hastanede ameliyat olmuş ve hastanede en az bir gece kalmış olan hastalarla çalışılmıştır. Hastaların hastaneye geliş anından taburculuk anına kadar olan memnuniyet düzeyi değerlendirilmiştir. Çalışmanın evreni Kocaeli ili Gebze İlçesi'nde bulunan Gebze Medar Hastanesi'nde ameliyat olmuş ve hastanede en az 1 gece yatmış olan kişilerdir. Çalışmada örneklem belirlenmemiş olup 18 yaş üstü hasta ile çalışılmış ve toplamda 300 kişiye ulaşılmıştır. Tezin amacı hastanede yapılan ameliyatlardan, kullanılan anestezi türünden, hasta hizmetleri, yatış bölümü, hasta hakları, mahremiyetiyle alakalı memnuniyet düzeyini ölçmektir. Araştırma da Likert Tipi beşli ölçek kullanılmıştır. Çalışmanın verileri katılımcılarla 300 kişi ile telefonda birebir konuşarak yapılmıştır. Araştırma da kullanılan gereç ve yöntemler anket çalışmasıyla yer almaktadır. En yüksek memnuniyet oranı %91,0 ile doktorlardan alınan hizmet oranı olarak belirlenmiştir. En az memnuniyet oranı %72,0 ile genel memnuniyetle ilgili verilen sorulardaki yanıtın oranıdır. Bunun başlıca sebebi olarak beklenti düzeyinin artmasıysa hasta memnuniyeti azalmakta, beklenti azaldıkça memnuniyet artmaktadır. Genel memnuniyet oranı için bakıldığında Memnuniyet düzeyi Genel araştırma verilerine bakıldığından cinsiyete ve yattığı klinik arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Özel kurum olması sebebiyle memnuniyet düzeyi yüksek oranda olmakla birlikte anestezi türü içinde genel anestezi türünden memnuniyet fazla olduğu araştırma sonucunda belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with patients who underwent surgery in the hospital and stayed at least one night in the hospital. The satisfaction level of the patients from the moment of arrival to the moment of discharge was evaluated. The population of the study consisted of people who underwent surgery at Gebze Medar Hospital in Gebze District of Kocaeli Province and stayed in the hospital for at least 1 night. In the study, the sample was not determined and patients and their relatives over the age of 18 were studied and a total of 300 people were reached. The aim of the thesis is to measure the level of satisfaction with the surgeries performed in the hospital, the type of anesthesia used, patient services, hospitalization department, patient rights and privacy. Likert Type five-point scale was used in the research. The data of the study were collected by talking one-to-one with 300 participants on the phone. The materials and methods used in the research are based on a questionnaire survey. The highest satisfaction rate was determined as the rate of service received from doctors with 91.0%. The lowest rate of satisfaction was 72.0% for the questions related to overall satisfaction. The main reason for this is that if the level of expectation increases, patient satisfaction decreases, and as expectation decreases, satisfaction increases. For the overall satisfaction rate, a statistically significant correlation was found between satisfaction level and gender and the clinic where the patient was hospitalized, based on the general survey data. Although the level of satisfaction is high due to the fact that it is a private institution, it was determined as a result of the research that satisfaction with general anesthesia is high among anesthesia types.