İnşaat sektöründe çalışma duruş pozisyonlarının ergonomik açıdan incelenmesi
Ergonomical investigation of working postures in the construction industry
  1. Tez No: 854134
  2. Yazar: MUSTAFA GENÇTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ENSARİ ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, inşaat sektörü, kas iskelet sistemi bozuklukları, risk analizi, Ergonomics, construction industry, musculoskeletal disorders, risk analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının sık görüldüğü ve birbirine bağlı faaliyetlerin bir arada gerçekleştiği en riskli işkollarını arasında bulunan inşaat sektörü, aynı pozisyonda uzun çalışma süresi ve tekrarlayan hareketlerin sıklığı çalışanda ergonomik risklere neden olmaktadır. İnşaat işlerini ergonomik olarak incelediğimizde uzun süre ayakta kalma, kavrama, tutma, eğilme, çömelme, diz çökme, itme, çekme, taşıma, elleri ve kolları uzatma gibi hareketler KİSR'e neden olabilecek ergonomik ve fiziksel risklerdendir. Bu çalışmada, çalışanların işlerini yaptıkları sırada gözlemsel olarak gövde, bacak, boyun, kollar ve bilek gibi vücut bölümlerinin çalışma duruş açıları ergonomik risk değerlendirme yöntemlerinden olan REBA (Rapid Entire Body Assessment-Hızlı Tüm Vücut Değerlendirmesi), OWAS (Ovako Working Posture Analyzing-Ovako Çalışma Duruş Analizi) ve QEC (Quick Exposure Check-Hızlı Maruziyet Değerlendirme) ile risk skorları hesaplanıp analiz edilmiştir. Bu yöntemlerin tercih edilmesinin nedeni çalışma sırasındaki duruş bozukluklarına bağlı maruziyetlerin tespit edilmesi ve tüm vücut duruş pozisyonu analizinin yapılabilmesidir. Bu doğrultuda sahada bulunan rastgele veri toplama grubu üzerinden çalışma yürütülmüş, çalışma verileri sahada gözlemsel olarak fotoğraf ve video çekilmesi yoluyla elde edilmiştir. Bu çalışmada KİSR'in tespiti ve önlenmesi için inşaat ve diğer sektörlerde yapılacak olan bilimsel çalışmalar örnek teşkil etmesi, yol gösterici olması ve veri olarak kullanılması temenni edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The construction industry, which is among the riskiest businesses where musculoskeletal disorders are common and where interconnected activities occur together, causes ergonomic risks for the employee, with long working hours in the same position and frequency of repetitive movements. When we examine construction works ergonomically, movements such as standing for a long time, grasping, holding, bending, squatting, kneeling, pushing, pulling, carrying, extending hands and arms are among the ergonomic and physical risks that can cause MSD. In this study, the working posture angles of body parts such as torso, legs, neck, arms and wrists were examined observationally while the employees were performing their duties, REBA (Rapid Entire Body Assessment), which are among the ergonomic risk assessment methods, and OWAS (Ovako Working Posture Analyzing). Risk scores were calculated and analyzed using Working Posture Analysis) and QEC (Quick Exposure Check). The reason why these methods are preferred is that exposures due to posture disorders during work can be detected and whole body posture analysis can be performed. In this regard, the study was conducted through a random data collection group in the field, and the study data was obtained by taking photographs and videos observationally in the field. In this study, it is hoped that scientific studies to be carried out in construction and other sectors will serve as an example, guide and be used as data for the detection and prevention of MSD.