Sağlık alanında markalaşma ve çalışan memnuniyeti arasındaki ilişki: Özel ağız ve diş sağlığı grubu örneği
The relationship between branding and employee satisfaction in the healthcare industry: The case of private oral and dental health group
- Tez No: 854137
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kuruluşları, Markalaşma, Çalışan Memnuniyeti, Ağız ve Diş Sağlığı, Health Management, Healthcare Organizations, Branding, Employee Satisfaction, Oral and Dental Health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Küreselleşme ile sağlık sektörü kurumları, rekabet edebilmek ve piyasada varlığını sürdürmek için markalaşma ve kurumsallaşma çalışmalarına hız vermek durumunda kalmıştır. Hızla gelişen, değişen ve büyüyen sektörde teknolojiyi yakalamak, çoğalan rekabet unsurlarına karşı ayakta kalabilmek için kurumların değişimlere ayak uydurması gerekmektedir. Kurumların markalaşma çalışmalarını yürütmek, markalarını büyütmek ve geliştirmek için çalışanlarını da memnun etmeleri beklenmektedir. Yapılan bu çalışma, sağlıkta markalaşma ile çalışan memnuniyeti arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma için özel bir ağız ve diş sağlığı kurumu seçilmiştir ve kurumda çalışanlara üç bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde işveren markalaşma ve çalışan memnuniyeti arasında anlamlı, güçlü ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Çalışanların memnuniyetinin sağlanması ile kurumda markalaşmanın artması dışında verimliliğin, performansın, marka algısının artması gibi birçok olumlu etki olacaktır. Araştırma sonucuna göre, sağlık kurumlarının markalaşma yolunda yapacakları çalışmalarla beraber çalışan memnuniyetlerini arttırmaya yönelik öneriler sunularak sektörün gelişmesine katkı sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With globalization, healthcare organizations are compelled to intensify branding and institutionalization efforts to compete and sustain their presence in the market. In the rapidly evolving, changing, and growing sector, organizations need to adapt to changes to keep up with technology and withstand increasing competitive factors. Conducting branding initiatives, growing and improving their brands, and ensuring employee satisfaction are expected from organizations to thrive in this competitive landscape. This study aims to examine the relationship between branding and employee satisfaction in the healthcare sector. A private oral and dental health institution was selected for the research, and a survey consisting of three sections was administered to the employees. The results indicate a significant, strong, and positive relationship between employer branding and employee satisfaction. Besides increasing branding within the organization, employee satisfaction is linked to positive effects such as enhanced efficiency, performance, and brand perception. According to the research findings, recommendations are provided to enhance employee satisfaction along with branding efforts in healthcare institutions. This is anticipated to contribute to the development of the sector.