Çağdaş Azerbaycan şairi Mehmed Araz'ın hayatı, edebi şahsiyeti ve eserleri
Mehmed Araz one of the contemporary Azerbayjan poat is examined
  1. Tez No: 85417
  2. Yazar: SALİH OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP DUYMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir Tabiat Araş Tebriz Dünya, Poem Nature Aras Tebriz World
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET V Sovyetler Birliği'nin dağılması, aynı dili ve kültürü paylaşan çok sayıda Türk soylu bağımsız devletin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Buna paralel olarak, bugünkü Türk Dünyası içerisinde yer alan bu devlet veya özerk toplulukların kültürel ve edebî birikimlerine yönelik bilimsel çalışmaların yapılması da gündeme gelmiştir. Bu çalışmalar, henüz istenilen seviyeye ulaşmamış olmakla birlikte, artarak devam etmektedir.“Çağdaş Azerbaycan Şairi Memmed Araz'ın Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Eserleri”adlı bu çalışmada da, Azerbaycan edebiyatının çağdaş şairlerinden olan Memmed Araz'ın üzerinde durulmuştur. Çalışmamızda, Çağdaş Azerbaycan edebiyatı hakkında genel bilgiler verilerek, şairin yaşadığı dönem tanıtılmış, sanatkârın hayatı, eserleri, edebî şahsiyeti, Türk Dünyası edebiyatındaki yeri ve önemi ele alınıp incelenmiştir. Memmed Araz'ın şiirlerinde işlediği temalar tasnif edilerek örnekleriyle açıklanmış, ayrıca eserlerinde kullanılan dil ve üslûp üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise, bu çalışmada istifade edilen kaynaklara yer verilmiştir. Yapılan çalışma göstermektedir ki, Memmed Araz edebî kişiliği, sanatı ve eserleriyle son dönem Azerbaycan edebiyatının en önemli edebî şahsiyetlerinden birisidir. Eserleri, Türk topluluklarının pek çoğunda, Rusça'ya çevrilerek yayınlanmıştır. Sonuç olarak denilebilir ki, Memmed Araz, Çağdaş Azerbaycan edebiyatım temsilen, Türk Dünyası edebiyat tarihlerine, her seviyedeki ders kitaplarına ve antolojilere girmesi gereken edebî bir şahsiyettir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The collopse of Soviet Union brought abaut emergence of many Turkkish originated independent states Which share the same culture and language, parallelled with this prouss some scientific studies related to the cultural and literature cumulations of these states and autonomous communities in the present Turkkish world. In this study, Memmed Araz one of the contemporary Azerbayjan poet is examined. By the way general informations on Azerbayjan contemporary literature, the period, his life, poems literature personality and his statu in the literature of Turkish world were also handled. In addition. The themes on his poets are classified and with the instances his language and style were also stated. On the conelusion it is stated that Memmed Araz with his art, personality and poems is the most important personality in the contemporary Azerbayjan literature. Most of his poems were teranslated into Russian and published for the Turkish communities. For all this reasons it can be inferred that as a representative of contemperary Azerbayjan literature he must be induded in the text books and anthologies.