Thinking about children before posting: An intervention for changing parents' attitudes towards sharenting
Paylaşmadan önce çocukları düşünmek: Anne-babaların sharenting'e yönelik tutumlarını değiştirmeye yönelik bir müdahale
  1. Tez No: 854408
  2. Yazar: İREM GÜL AYÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE ÖGEL BALABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Paylaşan Ana Babalık, Sosyal Medya, Çocuk Hakları, Gizlilik Sorunları, Sharenting, Social Media, Privacy Issues, Children's Rights
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Paylaşan ana babalık / paylaşan ebeveynlik (sharenting), ebeveynlerin çocuklarını sosyal medyada paylaşmalarını ifade eden nispeten yeni bir olgudur. Önceki çalışmalarda paylaşan ana babalığın nedenleri ve sonuçları hem ebeveynler hem de çocuklar açısından araştırılmıştır. Bu çalışmada ise, paylaşanababalığın olumsuz etkilerini anlatan bir video ile ebeveynlerin bu konuda farkındalık kazanması ve çocukların bakış açılarını algılaması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya 50'si kontrol grubunu, diğer 50'si de müdahale grubunu oluşturmak üzere toplamda 100 ebeveyn katılmıştır. Katılımcılar, sırasıyla demografik bilgi anketini, sosyal medya kullanım anketini doldurup kontrol veya müdahale videosunu izledikten sonra tekrar sosyal medya kullanım anketini doldurmuşlardır. Sonuçlar, çalışma grubundaki ebeveynlerin, videoyu izledikten sonra, çocuğun fotoğraflarını paylaşmadan önce izin alma, fotoğrafları paylaşmadan önce izin almanın önemi, çocuğun fotoğraflarını çekmeden önce izin alma, başkalarının çocuklarının fotoğraflarını paylaşmasına izin verme, gizlilik ve mahremiyet sorunları ve bu sorunlara ilişkin endişeler, sosyal medya hesaplarının gizliliği ve sosyal medya platformunun şartlarını ve koşullarını okuma açısından paylaşan ana babalığa yönelik tutumlarını değiştirdiklerini göstermiştir. Gruplar karşılaştırıldığında ise çocuklarının fotoğraflarını paylaşmadan önce izin alma, başkalarının paylaşımına izin verme, sosyal medya platformunun şartlarını ve koşullarını okuma ve çocuğunu paylaşma sıklığına ilişkin soruların yalnızca çalışma grubunda anlamlı düzeyde farklı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, müdahale grubundaki ebeveynler, paylaşımdan önce çocuklarından daha fazla izin alacaklarını, başkalarının çocuklarını izinsiz paylaşmaları konusunda daha fazla endişe duyduklarını, başkalarının paylaşımına daha az izin vereceklerini, önceden okumadılarsa sosyal medyanın şartlarını okuyacaklarını, önceden gizli değilse sosyal medya hesaplarını gizli tutacaklarını ve çocuklarının fotoğraflarını daha az paylaşacaklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Sharenting is a relatively new phenomenon that refers to parents' sharing of their children on social media. Previous studies investigated the reasons and outcomes of the sharenting for parents and children. The present study aimed to raise awareness about the negative aspects of sharenting and to perceive the children's point of view about sharenting by using a sharenting intervention video. Hundred parents participated in the study; 50 were in the control group and 50 were in the intervention group. Participants completed the demographic information questionnaire, the use of the social media questionnaire, and watched either the control or the intervention video, then, again they completed the use of the social media questionnaire. Results showed that after watching the intervention video parents in the intervention group changed their attitudes towards getting permission before sharing child's photos, importance of getting permission before sharing, getting permission before taking child's photos, permission for others' sharing of their children's photos, privacy issues and concern about privacy issues and others' sharing without permission, their social media account's privacy, reading terms and conditions of the social media platform, and the frequency of sharing child on their social media. Comparing between control and intervention groups, parents in the intervention group reported to get their children's permission more before sharing, feel more concerned about others' sharing of their children without permission, give less permission for others' sharing, if they did not before, read terms and conditions of the social media platform, if they did not before, make their social media accounts private, and share their children's photos less frequently.