Vulnerabilities and strength of people with pre-existing (visual and physical) disabilities in the face of crises/disasters
Görme ve fiziksel engelli bireylerin kriz/afet durumlarında kırılganlıkları ve güçlü yönleri
  1. Tez No: 854416
  2. Yazar: GÜLŞAH KARAKEDİ BEYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ERDUR BAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Engelliler, Türkiye, Kriz Deneyimleri, Engellilik, Psikolojik Danışmanlık, People with disabilities, Türkiye, Crisis Experiences, Disability, Psychological counseling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Engellilerin kriz deneyimlerini anlamak, bu dönemlerde onlara daha etkili psikolojik destek sağlamak açısından büyük öneme sahiptir. Ancak, bu konuda sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu bağlamda, bu araştırma, engelli bireylerin kriz öncesisırası-sonrasında karşılaştığı zorlukları ve onlara özgü ihtiyaçları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır, aynı zamanda bu bireylerin kendi seslerinden başa çıkma yollarını incelemektedir. Çalışma ayrıca katılımcılar tarafından oluşturulan acil durum planı önerilerine de değinmektedir ve bu öneriler, psikososyal ihtiyaçlar gibi danışmanlık alanıyla ilgili unsurları içermektedir. Çalışmada onu görme engelli, beşi fiziksel engelli olmak üzere on beş katılımcı yer almaktadır. Katılımcılar deprem, patlama, trafik kazası gibi kriz olayları yaşamış engelli bireylerdir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerin yer aldığı fenomenolojik bir çalışma sürdürülmüştür. Görüşmeler, Maxqda12 yazılımı kullanılarak içerik analizi ile incelenmiştir. Bulgular, engelliliğin kriz deneyimi üzerindeki etkisinin, dayanıklılığı destekleyen ve kırılganlıkları kötüleştiren iki yönü olduğunu göstermektedir. Ayrıca, engelli bireylerin krizi farklı deneyimledikleri görülmüştür. Görme ve fiziksel engelli bireylerin krizlerde yaşadıkları zorluklar, kendilerine özgü ihtiyaçlar, krizlerle baş etmeyi kolaylaştıran etkenler ve krizlerle başa çıkma mekanizmaları ayrıntılı olarak sonuçlar bölümünde ele alınmıştır. Bulgular, krizlerle ilgili mevcut literatürle ilişkilendirilerek tartışılmıştır. Bu verilerin danışmanlık alanındaki pratik sonuçları, ruh sağlığı profesyonellerine, politika yapıcılarına ve akademisyenlere yönelik sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Understanding how people with disabilities experience crises is crucial for providing more effective psychological support during such times. However, there is limited research available on this subject. In this regard, the present research seeks to uncover the specific challenges and needs that individuals with disabilities face preduring-post crises as well as their ways of coping from their own voices. The study also addresses emergency plan suggestions created by the participants themselves, incorporating elements relevant to the counseling domain like psychosocial needs. This present study was a phenomenological study in which 15 people with disabilities in Türkiye—10 of them with visual disabilities and five of them with physical disabilities—were interviewed about their own crisis experiences like earthquakes, explosions, traffic accidents and so on. The data gathered via semistructured interviews were analyzed through content analysis using Maxqda12 software. The findings indicated that disability may both increase their resilience and exacerbate vulnerabilities in times of crisis and disasters. Furthermore, the crisis experiences of people with disabilities are unique due to the roles their disabilities play in shaping their experiences. The challenges, needs, facilitating factors, and coping mechanisms for both people with visual disabilities and people with physical disabilities are detailed in the results section separately. The findings were discussed in connection with existing literature on crises. The practical consequences of these results for counseling were also presented, addressing mental health professionals, policymakers, and scholars.