Revitalizing of deteriorated heritage sites: A case study of (al-Souq al-Atique) in Jerash, Jordan
Tarihi miras alanlarının canlandırılması: Jerash, Ürdün'deki (al-Souq al-Antique) örneği
- Tez No: 854428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAAN CHIBLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Jerash, Canlandırma, Mimarî Kimlik, Kültür. Al-Souq Al-Atique, Jerash, Revitalization, Architectural Identity, Culture. Al-Souq Al-Atique
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dünya genelinde ve özellikle Ürdün'de, miras alanları derin bir öneme sahiptir. Ancak, bu alanların birçoğu bozulma ve tahrip ile karşı karşıyadır, tarihi ve mimari özlerini tehlikeye atarak. Bu araştırma, tarihi ve kültürel değerlere sahip olan ancak zayıflamış durumda olan Jerash, Ürdün'deki Al-Souq Al-Atique'nin restore edilme olasılığını keşfetmeye yönelik bir araştırmadır, özellikle de mimari önemine odaklanarak. Bu hedefe ulaşmak için, çalışma Jerash'ın Eski (Al-Souq Al-Atique)'nin korunması ve canlandırılması üzerine derinlemesine bir inceleme yaparak, mimari üstünlüğüne vurgu yapar. Karışık bir yöntemoloji kullanarak, araştırma mülakatlar ve literatür incelemeleri gibi nitel yaklaşımları, sakinlerden deneyimli uzmanlara kadar uzanan bir dizi paydaşın etkileşimini içeren bir şekilde entegre eder. Bu nitel yön, tarihî kayıtların ve ziyaretçi verilerinin kantitatif analizleri ile tamamlanır. Bu kapsamlı yaklaşım, bu alanın sürdürülebilir korunmasında inherent olan hem zorlukları hem de fırsatları çok yönlü bir şekilde ortaya koyar. Bu bulgular, kentsel planlama ve miras koruma etrafındaki tartışmalara önemli ölçüde katkıda bulunmaya adaydır. Araştırma, bu paydaşların değerli içgörülerini ve deneyimlerini kullanarak, miras yapılarını göz ardı etme nedenlerinin kök nedenlerini ve Al-Souq Al-Atique'nin canlandırılması için potansiyel çareleri bütünsel bir anlayışla açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma, katkıda bulunmak ve Ürdün'ün kültürel kimliğini korumak için sürdürülebilir kalkınmayı ilerletmede etkili bir rol oynamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Heritage sites, both globally and particularly in Jordan, carry profound significance. However, many of these sites confront degradation and defacement, jeopardizing their historical and architectural essence. This research embarks on an exploration of the prospect of restoring the dilapidated Al-Souq Al-Atique in Jerash, Jordan, a site steeped in historical and cultural value, with a specific focus on its architectural import. to achieve this objective, the study delves into the conservation and revitalization of Jerash's Old (Al-Souq Al-Atique), emphasizing its architectural eminence. Employing a mixed-methods methodology, the research integrates qualitative approaches like interviews and literature reviews, actively engaging an array of stakeholders, spanning from residents to seasoned experts. This qualitative aspect is complemented by quantitative analyses of historical records and visitor data. this comprehensive approach yields multifaceted insights into both the challenges and opportunities inherent in the sustainable preservation of this site. These findings are poised to contribute significantly to the discourse surrounding urban planning and heritage conservation. By harnessing the invaluable insights and experiences of these stakeholders, the research aims to foster a holistic comprehension of the root causes of neglect and potential remedies for the reinvigoration of Al-Souq Al-Atique. the study aspires to illuminate the factors that lead citizens and stakeholders to disregard heritage structures, accentuating the paramount importance of safeguarding cultural heritage. Through the identification of contributory elements and the formulation of revitalization strategies, this research endeavors to play a pivotal role in advancing sustainable development and preserving Jordan's cultural identity.