An investigation into efl teacher educators' beliefs, perspectives and practices of diversity
Yabancı dil öğretmeni yetiştiren öğretim elemanlarının çeşitlilik kavramına ilişkin inançlarının, görüşlerinin ve uygulamalarının incelenmesi
  1. Tez No: 893488
  2. Yazar: GÜLŞAH ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE CABAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşitlilik, hizmet öncesi İngilizce öğretmen eğitimi, İngiliz Dili Eğitimi, yabancı dil öğretmeni yetiştiren öğretim elemanları, Diversity, English language teaching, EFL teacher educators, EFL preservice teacher education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Çeşitlilik genel olarak bireyleri birbirinden farklı kılan dil, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim, din, sosyal ekonomik, kültür gibi kimliksel özellikler anlamına gelir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de yabancı dil öğretmeni yetiştiren öğretim elemanlarının çeşitlilik konusundaki inançlarını incelemektir. Araştırma ayrıca öğretim elemanlarının çeşitlilik kavramı hakkındaki görüşleri ve çeşitlilik ile ilgili uygulamalarını da ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından 2018 yılında düzenlenen ve uygulamaya konan İngilizce Öğretmenliği lisans programının çeşitlilik ile ilgili konulara ne derece yer verdiğini belirlemek ve mevcut programın öğretmen adaylarını çeşitlilik ortamında öğretmenliğe hazırlama konusunda nasıl katkı sağladığını incelemek de çalışmanın amaçlarından biridir. Araştırmanın evrenini, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesindeki çeşitli devlet üniversitelerinin yabancı diller yüksekokullarında ve eğitim fakültelerinde İngilizce öğretmeni yetiştiren öğretim elemanları oluşturmaktadır. Araştırma verileri hem nicel hem de nitel araştırma yöntemi kullanılarak, ölçek, yarı yapılandırılmış görüşme ve doküman analizi yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın nicel basamağında katılımcılar rastgele örneklem yöntemlerinden biri olan tabakalı örneklem seçimi yoluyla belirlenmiş olup Çeşitliliğe İlişkin Kişisel ve Mesleki İnanç Ölçeği [Personal and Professional Beliefs about Diversity] (Pohan ve Aguilar, 2001) Türkiye bağlamına uyarlanarak toplam 219 öğretim elemanına uygulanmıştır. İnanç ölçeklerinden toplanan nicel veriler, tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel basamağında ise katılımcılar amaçlı örneklem yöntemlerinden biri olan maksimum çeşitlilik yöntemi kullanılarak seçilmiş ve toplam 15 öğretim elemanı ile görüşme yapılmıştır. Nitel veri toplama sürecinde, öğretim elemanlarının çeşitlilik kavramına ilişkin görüşleri, sınıf içi uygulamaları ve mevcut yabancı dil öğretmeni yetiştirme programının çeşitlilik yönünden nasıl olduğu hakkındaki görüşlerini daha iyi anlamak için yüz yüze ya da çevrimiçi platformda yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından 2018 yılında düzenlenen ve uygulamaya konan İngilizce Öğretmenliği lisans programının çeşitlilik konularına ne derece yer verdiğini belirlemek ve mevcut programın öğretmen adaylarını çeşitlilik ortamında öğretmenliğe hazırlama konusunda nasıl katkı sağladığını incelemek için mevcut doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, yabancı dil öğretmeni yetiştiren öğretim elemanlarının hem kişisel hem de mesleki inançlar boyutunda çeşitlilik kavramına ilişkin orta düzeyde toleranslı oldukları bulunmuş olup çeşitlilik kavramı ile ilgili bazı boyutları yüksek düzeyde kabul ederken bazı boyutlara karşı kayıtsız kaldıkları belirlenmiştir. Bu bağlamda, öğretim elemanlarının çeşitlilik kavramına yönelik inançlarının, görüşleri ve sınıf içi uygulamalarını da etkilediği bulunmuştur. Çalışmanın bulguları ışığında, İngilizce Öğretmeni yetiştirme bölümleri, yabancı dil öğretmen eğitimcileri, program tasarımcıları ve ileri araştırmalar için pedagojik çıkarımlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Diversity generally refers to identity characteristics such as language, ethnicity, gender, sexual orientation, religion, social economic and culture that make individuals different from each other. The aim of this study was to investigate the perspectives of English as a Foreign Language (EFL) teacher educators regarding diversity in Türkiye. Furthermore, the study explored how teacher educators perceive and integrate diversity within their courses. Another objective of the study was to determine to what extent the EFL preservice teacher education programme, which was organized by the Council of Higher Education (CoHE) in 2018 and started to be used throughout the country, includes diversity related issues and to examine how the current programme contributes to preparing teacher candidates to teach in a diversity context. The population of the research were EFL teacher educators from the School of Foreign Languages and the Faculty of Education of various state universities in seven geographical regions of Türkiye. Utilizing both quantitative and qualitative research methodologies, data were gathered through the administration of scales, semi-structured interviews, and document analysis. During the quantitative phase of the study, participants were selected using cluster sampling and The Personal and Professional Beliefs about Diversity Scale (Pohan and Aguilar, 2001) (adapted for the Turkish context), was then administered to 219 EFL teacher educators. Quantitative data collected from belief scales were analysed using descriptive and inferential statistics. In the qualitative phase of the research, a total of 15 teacher educators were selected using the maximum variation sampling method. Semi-structured interviews were then conducted either face-to-face or online with these educators. The aim was to delve deeper into their perspectives on diversity, and their classroom practices related to diversity, as well as their opinions on integrating diversity within the current EFL teacher education programme. Furthermore, the current EFL preservice teacher education programme was analysed using the document analysis method in terms of diversity issues and preparing teacher candidates for diversity. The findings of the research revealed that the participating EFL teacher educators showed a moderate level of tolerance toward diversity, indicating that they held favourable beliefs at high levels in some dimensions while tolerating some aspects of diversity at low level. In this regard, it is evident from the findings that the teacher educators' beliefs were effective on their perspectives and classroom practices in relation to diversity. Based on the findings of the study, pedagogical implications and recommendations were provided for ELT departments, teacher educators, programme designers, and future research endeavours.