İleri yaş hastalarda femur üst uç kırıklarında kullanılan modüler aksiyel fiksatör (MAF) modelinin geliştirilerek stabilize ve standardize edilmesi
- Tez No: 854445
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Femur üst uç kırığı, stabil kırık, instabil kırık, modüler aksiyel fiksator, Proksimal femur fracture, stable fracture, unstable fracture, modular axial fixator
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İleri yaş hastalarda ciddi mortalite ve morbidite sebebi olan femur üst uç kırığının tedavisinde kullanılan MAF tipi eksternal fiksatörlerin daha stabil hale gelmesi için fonksiyonel çivi boyunun kısaltılması hedeflendi. Destek elemanı olarak tasarlanan malzemin fonksiyonel çivi boyunu kısalttığı modeller geliştirildi. Yeni MAF modellerin fonksiyonel çivi boyunu kısalttığı ve bu durumun tüm kemiklerdeki stresi ve kırık hattındaki yer değiştirme miktarını azalttığı görüldü. Geliştirilen bu modellerin sınırlandırılan koşullar altında hiçbir yüklenmede deformasyona uğramadığı ve güvenli olduğu görüldü. Yeni MAF modelinde fonksiyonel çivi boyunun kısaltılması ile kırık hattındaki yük ve streste de azalma olduğu görüldü. Yeni MAF modelinin rotasyonel olarak instabil bir kırık olan femur üst uç kırıklarında kırık hattındaki yer değiştirme miktarını azalttığı ancak stabil kırık modellerinde bu etkiniliğinin daha fazla olduğu görüldü. Geliştirilen MAF modelinin hem stabil kırıklarda hem instabil kırıklarda deformasyona uğramadığı ve femur üst uç kırıklarında kullanılabileceği ancak stabil femur üst uç kırıklarında daha güvenli olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
It was aimed to shorten the functional nail length to make the MAF-type external fixators used in the treatment of femoral upper end fracture, which is a serious cause of mortality and morbidity in elderly patients, more stable. Models were developed in which the material designed as a support element shortened the functional nail length. It was observed that the new MAF models shorten the functional nail length and reduce the amount of stress and displacement at the fracture site in all bones. It was found that the developed models did not deform under any load under restricted conditions and were safe. Shortening the functional nail length in the new MAF model was found to reduce the load and stress at the fracture site. It was observed that the new MAF model reduces the amount of displacement at the fracture site in rotational unstable femoral neck fractures, but its effectiveness is greater in stable fracture models. It was found that the developed MAF model does not deform in both stable and unstable fractures and can be used in femoral neck fractures, but it is safer in stable femoral neck fractures.