Eugene Stıckland'ın 'The Innocence of Trees' oyununun Türkçe çevirisi ve oyundaki postmodern unsurlar
Translation of Eugene Stickland's play 'The Innocence of Trees' into Turkish and postmodern elements in the play
  1. Tez No: 854511
  2. Yazar: YETER AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodern Tiyatro, Eugene Stickland, Kanada Tiyatrosu, The Innocence ofTrees(AğaçlarınMasumiyeti), Postmodern Theatre, Eugene Stickland, Canadian Theater, The Innocence of Trees
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Postmodern dünyada evrensel olguları sorgulayan birçok düşünür vardır. Bunların bazıları oyunlar yazarak kendilerini seyirciye anlatmaya çalışır. Bu anlatıları dünyanın hemen hemen her yerinde tiyatro aracılığıyla anlatan yazarlar mevcuttur. Bu yerlerden biri de Kanadadır. Bu çalışmada; Kanada tiyatrosunun günümüze kadar gelen sürecini,yaşadığı gelişimi, değişiminden ve postmodern dramayla ilgili bağından bahsettim. Postmodern tiyatroyla ilgili çok fazla oyunlar okunup incelenmesine rağmen ,belki de ismi dahi çoğunluk tarafından duyulmamış ama Kanada'da hatırı sayılır seven kitlesi olan yazar Eugene Stickland ve onun sahnelenen son oyunu 'The Innocence of Trees'(Ağaçların Masumiyeti) oyununu postmodern bağlamda inceledim. Ayrıca yazar aslında ülkemizde duayen tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter'in hem oynayıp hem de yönettiği 'Kraliçe Lear' oyunuyla bilinmektedir. Amacım;oyunu dilimize çevirerek daha fazla okunmasında katkı sağlamak ve oyundaki postmodern tiyatro unsurlarını göz önüne alarak çözümleyip litaratüre bir çalışma kazandırmak.
Özet (Çeviri)
In the postmodern world, there are many thinkers who question universal phenomena. Some of them try to explain themselves to the audience by writing plays. There are writers who tell these narratives through theater almost all over the world. One of these places is Canada. In this study; I talked about the process of Canadian theater, its development, change and its connection with postmodern drama. Although many plays related to postmodern theater have been read and studied, I have studied the play 'The Innocence of Trees', the author Eugene Stickland, who is perhaps not even heard of by the majority, but has a considerable fan base in Canada, and his latest play, 'The Innocence of Trees', in a postmodern context. In addition, the author is actually known in our country for the play 'Queen Lear', which is both played and directed by the veteran theater artist Yıldız Kenter. My aim is to contribute to the reading of the play by translating it into our language and to provide a study in the literature by analyzing the postmodern theater elements in the play.