Güneş sistemi ve tutulmalar ünitesinde ayrılıp birleşme (Jıgsaw) tekniğinin başarı, tutum, akran ilişkisi ve kalıcılığa etkisi
The effect of the Jigsaw technique on success, attitude, peer relationship and permanence in the solar system and eclipses unit
  1. Tez No: 854510
  2. Yazar: ARİF POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İKRAMETTİN DAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: işbirlikli öğrenme, jigsaw, akademik başarı, akran ilişkileri, derse karşı tutum, kalıcılık testi, cooperative learning, jigsaw, academic achievement, peer relations, attitude towards the course, retention test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; güneş sistemi ve tutulmalar ünitesinde ayrılıp birleşme (Jigsaw) tekniğinin başarı, tutum, akran ilişkisi ve kalıcılığa olan etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Yapılan çalışmada nicel araştırma yöntemleri içerisinde bulunan yarı deneysel desenlerden biri olan ön test ve son test karşılaştırma gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Yapılan çalışmada 6. Sınıf öğrencileri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Türkiye'nin doğusunda yer alan bir ilin, merkez ilçesindeki devlet okullarından birisinde eğitim gören altıncı sınıf öğrencileri ulaşılabilir örneklemi oluşturmaktadır. Araştırma 2023- 2024 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde deney grubu 18, kontrol grubu 16 öğrenci olmak üzere toplam 34 öğrencinin katılımıyla yapılmıştır. Yapılan çalışmada başarı testi, tutum ölçeği, akran ilişkileri ölçeği ve kalıcılık testi kullanılarak veriler elde edilmiştir. Çalışma sonucunda toplanan verilerin analizi için bağımsız gruplar için t testi ve bağımlı gruplar için t testi kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan araştırma sonuçlarına göre 'Güneş Sistemi ve Tutulmalar' ünitesinde yer alan konuların öğretilmesinde Jigsaw IV tekniği ve araştırma-sorgulamaya dayalı öğrenme stratejisinin kullanılması sonucu deney ve kontrol gruplarının akademik başarı puanları yükselmiş olup aralarında anlamlı bir farklılığın oluşmadığı görülmüştür. Yapılan çalışmada kullanılan derse karşı tutum ölçeğinden elde edilen puanların ortalama değerine bakıldığında deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılığın oluşmadığı görülmüştür. Araştırmada kullanılan akran ilişkileri ölçeğinden elde edilen puanların ortalama değerine bakıldığında deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılığın ortaya çıkmadığı saptanmıştır. Araştırmada kullanılan kalıcılık testi puanlarının ortalama değerine bakıldığında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın oluştuğu görülmüştür. Sonuçlar: Uygulanan Jigsaw tekniğinin 6.sınıf öğrencilerinin ders başarılarını artırmada, derse karşı olan tutumlarında, akran ilişkileri üzerinde olumlu yönde etkisinin olmadığı, kalıcılık açısından olumlu yönde etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research; is the examination of the effect of Jigsaw technique on success, attitude, peer relations and permanence in the solar system and eclipses unit. Method: In the study, a quasi-experimental design with pre-test and post-test comparison groups, which is one of the quasi-experimental designs among the quantitative research methods, was used. In the study, 6th grade students constitute the population of the research. Sixth grade students studying in one of the public schools in the central district of a province located in the east of Turkey constitute the accessible sample. The research was conducted in the first semester of the 2023-2024 academic year with the participation of a total of 34 students, 18 students in the experimental group and 16 students in the control group. In the study, data were obtained using the achievement test, attitude scale, peer relations scale and permanence test. To analyze the data collected as a result of the study, t test for independent groups and t test for dependent groups were used. Findings: According to the results of the research, as a result of the use of the Jigsaw IV technique and the research-inquiry-based learning strategy in teaching the subjects in the 'Solar System and Eclipses' unit, the academic success scores of the experimental and control groups increased and there was no significant difference between them. When the average value of the scores obtained from the attitude towards the course scale used in the study was examined, it was seen that there was no significant difference between the experimental and control groups. When the average value of the scores obtained from the peer relations scale used in the research was examined, it was determined that there was no significant difference between the experimental and control groups. When the average value of the retention test scores used in the research was examined, it was seen that there was a significant difference in favor of the experimental group. Conclusions: It was concluded that the applied Jigsaw technique did not have a positive effect on increasing the course success of 6th grade students, their attitudes towards the course, and peer relations, but had a positive effect in terms of permanence.