Ortaokul öğrencilerinin yazma becerilerinin (Bazı değişkenler açısından) incelenmesi
Examining of secondary students' writing skills in terms of some variables
- Tez No: 854520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KIRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma Becerileri, Uzaktan Eğitim, Türkçe Eğitimi, Dereceli Puanlama Anahtarı, Writing Skills, Distance Education, Turkish Education, Rubric
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmada uzaktan eğitim sürecinden sonra öğrencilerin Türkçe dersindeki yazma becerilerine bazı değişkenler açısından bakılması amaçlanmıştır. Öğrencilerin yazım hatalarının neler olduğu, cinsiyete göre bu yazım hatalarının farklılık gösterip göstermediği, öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarının yazım hataları üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açıp açmadığı, öğrencilerin derse katılım sıklığının yazma becerilerinin üzerindeki etkisi gibi birçok soruya yanıt aranmıştır. Yöntem: Çalışmada anket tekniği kullanılmış ve Demir ve Yıldırım (2019) oluşturduğu yazma becerisinin değerlendirilmesi için dereceli puanlama anahtarı uygulanmıştır. Çalışmada daha gerçekçi sonuçlar elde etmek için oluşturulan anketin ortaöğretim öğrencilerinden 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerine uygulanmasına karar verilmiştir. Erzurum ili Oltu kırsalında bulunan Cumhuriyet, Karabekir, Mehmet Akif, Oltu ve Hattat Hasan Çelebi İmam Hatip Ortaokullarında eğitim gören 215 öğrenciden veriler toplanmıştır. Çalışma kapsamında öğrencilere uygulanan anket iki kısımdan oluşmaktadır. Anketin birinci kısmı uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin kardeş sayısı, yaşadıkları yer, ders kaynaklarına erişim, dersleri takip etme, derslere katılım gibi tanımlayıcı sorulardan oluşurken; anketin ikinci kısmı öğrencilerin yazma becerilerini belirleyecek dereceli puanlama anahtarından oluşmaktadır. Yazma becerisi dereceli puanlama anahtarı da kendi içerisinde içerik, söylem yönetimi, anlaşılırlık, bağlama uygun dil kullanma, yazım kuralları ve dilbilgisi olmak üzere toplam altı boyuttan oluşmaktadır. Öğrencilere uygulanan anket formunda yer alan yazma becerisi ölçeği tek tek okunarak puanlandırılmış ve elde edilen veriler SPSS for Windows v.21 programına girilmiştir. Daha sonra derlenen verilerden hareketle karılaştıracağımız grup sayısı ikiden fazla olan değişkenlerde tek yönlü varyans analizi, karşılaştırılan grup sayısının iki olan değişkenlerde ise T-testi uygulanmıştır. Bağımsız değişkenlerin aritmetik ortalamaları alınarak önemlilik durumunda (p değeri) farklılık olup olmadığına bakılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgulara göre; Türkçe dersleri okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerinden oluşmaktadır. Bu beceriler doğrudan ve dolaylı olarak birbirlerini etkilediği için Türkçe derslerini takip eden öğrencilerle takip etmeyen öğrenciler arasında önemli bir farklılık görülmektedir. Türkçe derslerindeki yazma bölümü belirli bir konu hakkında yazı yazıp o yazıyı sunma şeklinde gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to look at the writing skills of the students in the Turkish lesson after the distance education process in terms of some variables. Method: Questionnaire technique was used in the study and a rubric was applied to evaluate the writing skill created by Demir and Yıldırım (2019). In order to obtain more realistic results in the study, it was decided to apply the questionnaire to 5,6,7 and 8th grade students of secondary education. Data were collected from 215 students studying at Cumhuriyet, Karabekir, Mehmet Akif, Oltu and Calligrapher Hasan Çelebi Imam Hatip Secondary Schools in the Oltu countryside of Erzurum. The questionnaire applied to the students within the scope of the study consists of two parts. While the first part of the questionnaire consisted of descriptive questions such as the number of siblings of the students in the distance education process, where they lived, access to course resources, following the courses, and participation in the courses; The second part of the questionnaire consists of a rubric that will determine the writing skills of the students. The writing skill rubric consists of a total of six dimensions: content, discourse management, intelligibility, using language appropriate to the context, spelling rules and grammar. The writing skill scale in the questionnaire applied to the students was read and scored one by one and the data obtained were entered into the SPSS for Windows v.21 program. Then, based on the collected data, one-way analysis of variance was applied for the variables with more than two groups to be compared, and T-test was applied for the variables with two groups compared. The arithmetic mean of the independent variables was taken and it was checked whether there was a difference in the significance status (p value). Findings: According to the findings obtained after the analysis; Turkish lessons consist of reading, speaking, listening and writing skills. Since these skills affect each other directly and indirectly, there is a significant difference between students who follow Turkish lessons and those who do not. The writing section in Turkish lessons takes place in the form of writing an article about a certain subject and presenting that article.