Yaygın din eğitimi aracı olarak Diyanet Çocuk Takvimi'nin çocukluk dönemi gelişim özellikleri açısından incelenmesi (2021 yılı takvimi)
- Tez No: 854598
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AŞLAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Gelişim, Dini Gelişim, Din Eğitimi, Takvim, Çocuk Takvimi, Child, Development, Religious Development, Religious Education, Calendar, Children's Calendar
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Diyanet Çocuk Takvimi'nin çocukların gelişim özelliklerine uygunluğunu test etmektir. Bu amaçla 2021 yılı Diyanet Çocuk Takvimi incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Verilerin toplanması ve analizinde ise içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Diyanet Çocuk Takviminin 2021 yılı takvimi önce basılı olarak temin edilmiş, yapılan görüşmeler neticesinde aynı takvimin PDF formatı Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan mail yoluyla alınmıştır. Takvimin PDF formatı içerik analizi programlarından MAXQUDA'ya yüklenmiş ve yapılan kodlamalar neticesinde 5 ana temaya ulaşılmıştır. Bu 5 tema sayısal verileriyle birlikte ilkokul döneminde yer alan çocukların gelişim özelliklerine göre analiz edilerek bulgular raporlaştırılmıştır. Sonuç olarak Diyanet Çocuk Takvimi'nin çocukların gelişim özelliklerine uygun olduğu tespit edilmiştir. Fakat takvimlerin farklı çalışmalarla desteklenmesi ve bazı tekrar eden kısımların takvimlerden çıkarılması halinde takvimlerin eğitsel açıdan daha iyi düzeye geleceği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın sonunda Diyanet Çocuk Takvimi'nin daha etkili ve verimli hale gelebilmesi için çocukların gelişim özellikleri de dikkate alınarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to test the suitability of Religious Children's Calendars prepared by the Presidency of Religious Affairs for children's developmental characteristics. For this purpose, the Religious Children's Calendar for 2021 was analyzed. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study. The content analysis technique was used to collect and analyze the data. The 2021 calendar of the Religious Children's Calendar was first obtained in printed form, and as a result of the interviews, the PDF format of the same calendar was received from the Presidency of Religious Affairs via e-mail. The PDF format of the calendar was uploaded to MAXQUDA, one of the content analysis programs, and five main themes were reached as a result of the coding. These five themes were analyzed according to the developmental characteristics of children in the primary school period with their numerical data, and the findings were reported. As a result, it was determined that the Religious Children's Calendar is suitable for children's developmental characteristics. However, it was concluded that if the calendars are supported with different studies and some repetitive parts are removed from the calendars, the calendars will be better in terms of educational aspects. At the end of the study, some suggestions were made to make the Religious Children's Calendar more effective and efficient, taking into account the developmental characteristics of children.