Çok katlı kent mimarisine ait geometriksel bir unsur olarak pencere imgesi üzerine resimsel yorumlamalar
Pictorial interpretations on the window image as a geometric element of multi-storey urban architecture
- Tez No: 854608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN GEÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kent Mimarisi, Geometri, Çizgi, Renk, Espas, Üç Boyut, Urban Architecture, Geometry, Line, Color, Space, Three Dimensions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Endüstri ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte ilk dönemlerde tek kattan oluşan mimari yapılar, modernleşmeye bağlı olarak çok katlı mimariye dönüşmüştür. Bunun sonucunda, modernleşme sürecinin bir ürünü olan mimari, teknolojinin ve endüstri yapılarının çoğalmasıyla yerini kent mimarisine bırakmıştır. Resim sanatının en eski belgeleri olarak görülen mağara resimlerinden günümüze kadar, kent imgesini ve mimari yapı elemanlarını geometrik biçimlerle birçok sanatçı eserlerinde kullanmıştır. Bu bağlamda resimsel imge olarak mimari yapılar, sanatçıların gözde konularından biri olmuştur. Buradan yola çıkılarak mimari yapı ve elemanlarının resim sanatındaki yeri araştırılmış ve resmi oluşturan mimari yapı olan pencere imgesiyle kompozisyonlar oluşturulmuştur. Bu kapsamda yapılan araştırma dört bölümden oluşturulmuş; birinci bölümde problem durumundan, problem cümlesinden, araştırmanın amacından, öneminden, sayıltılardan, sınırlılıklardan ve araştırma yönteminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde kent imgesinin, fütürizm akımının ve geometrinin resim sanatına yansımalarından bahsedilmiştir. Ayrıca mimari imgeleri, fütürizm ve geometrik biçimlerle ele alan Batılı ve Türk sanatçılara yer verilmiş ve çalışmalarından örnekler verilerek analizler yapılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde son olarak, araştırma kapsamında araştırmacı tarafından yapılan üç çalışma örneklemi ile mimariyi konu alan başka sanatçıların eser örneklemlerinin karşılaştırmalarına gidilmiş ve analizleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise araştırma kapsamında araştırmacı tarafından yapılan çalışmalarla ilgili genel bilgi verilmiş ve üç başlıkta ele alınmıştır. Birinci başlıkta, resimlerin oluşum süreçlerinden bahsedilmiş; ikinci başlıkta, tez kapsamında yapılan çalışmalar hakkında genel açıklamalar yapılmış; üçüncü başlıkta ise tez kapsamında yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Sonuç kısmında araştırma genelinden elde edilen sonuçlardan bahsedilmiş; sanatçıların geçmişten günümüze kadar mimari yapı ve elemanlarını mimarinin genel formu olan geometrik biçimlerle, farklı kompozisyon ve tekniklerle eserlerinde kullandıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the development of industry and technology, architectural structures that were initially single-story have evolved into multi-story ones due to modernization. As a result, architecture, a product of the modernization process, gave way to urban architecture with the proliferation of technology and industrial structures. From the earliest art documents, such as cave paintings, to the present day, many artists have incorporated the imagery of cities and architectural elements using geometric shapes. In this context, architectural structures and elements have become favored subjects for artists, and compositions have been created using the architectural image, particularly the window, as a visual element. The research conducted in this context is divided into four sections. The first section discusses the problem statement, research purpose, importance, constraints, and research methods. The second section explores the reflections of the urban image, the futurist movement, and geometry on the art of painting. It also includes Western and Turkish artists who engage with architectural images, futurism, and geometric forms, providing examples of their works and conducting analyses. Finally, in the second section, the research compares and analyzes three sample works created by the researcher within the scope of the study with examples of works by other artists focusing on architecture. In the third section, general information is provided about the works conducted by the researcher within the scope of the research, covering three main topics. The first topic discusses the formation processes of the paintings, the second topic provides general explanations about the works conducted within the scope of the thesis, and the third topic delves into the works conducted within the scope of the thesis. The conclusion section discusses the results obtained from the overall research. It is observed that artists from the past to the present have used architectural structures and elements in their works with geometric shapes, different compositions, and techniques, reflecting the general form of architecture.