Sıkıştırmanın çitlik gübresi ile hazırlanan toprak harçlarının bazı fiziksel özellikleri üzerine etkisi
The Effects of compaction on some physical properties of the soil-manure mixtures
- Tez No: 85462
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çim alan, toprak karışımları, çiftlik gübresi, toprak sıkışması, permeabilite, Lawn covered areas, soil mixture, cattle manure, soil compaction. permability
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
oz SIKIŞTIRMANIN ÇİFTLİK GÜBRESİ İLE HAZIRLANAN TOPRAK HARÇLARININ BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Meral CİLA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Cevdet ŞEKER 1999, Sayfa 45 Jüri :Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Prof. Dr. Kemal GÜR Yrd. Doç. Dr. Cevdet ŞEKER Bu araştırma çim alanlarda kullanımı mümkün olan toprak ve çiftlik gübresi karışım oranlarını belirleyerek, hazırlanan karışımların bazı fiziksel özellikleri ile basınç karşısındaki davranışlarım ortaya koymak için yapılmıştır. İki farklı tekstüre sahip toprak örneğine hacim esasına göre % 20, %40, % 60 oranlarında çiftlik gübresi karıştırılmış, 3 farklı neme (tarla kapasitesinin %50, %75 ve % 1 00) getirilen örneklere. 3 farklı basınç (0.8, 1.6 ve 3.2 kg/cm2) uygulanmıştır. Deneme üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sonuç olarak laboratuvar koşullan altında yürütülen bu çalışmada, topraklara karıştırılan ahır gübresi, deneme konusu topraklarda sıkışma eğilimini azaltırken, su ve hava permeabilitesini artırmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE EFFECTS OF COMPACTION ON SOME PHYSICAL PROPERTIES OF THE SOIL-MANURE MIXTURES Meral ÇİLA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Assoc, Prf. Dr. Cevdet ŞEKER 1999, Page 45 The Jury :Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Prof. Dr. Kemal GÜR Assoc. Prof. Dr. Cevdet ŞEKER This study has been carried out in order to find out and expose some physical properties and certain reactions - under pressure of the mixtures prepared of soil and barnyard manures(cattle manure), as well as to determine the composition rates that would be possible for use in the lawn covered areas. The soil samples of two different texture have been mixed with barnyard manure at the respective rates of %20 - %40 - %60 at the basis of volume, and then, during the compression tests applied in three replications under the laboratory conditions, 3 different pressures (0.8, 1.6 and 3.2 kg/cm2), either being at 3 different moisture contents (%50, %75 and % 100 of the field - capacity) have been exerted on the prepared mixtures. In result of this search executed under laboratory conditions, barnyard manure, added to the soil samples decreased the trend for being compressed, e.g. compression tendency, while increasing the water and air permeability of the soil.