Ermenek bölgesi kömürlerinin kendiliğinden yanmaya yatkınlıklarının araştırılması
A research on the liability of Ermenek district coals to spontaneous combustion
  1. Tez No: 85463
  2. Yazar: İBRAHİM ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEM ŞENSÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: coal, oxidation of coal, spontaneous combustion, crossing point, liability index
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERMENEK BÖLGESİ KÖMÜRLERİNİN KENDİLİĞİNDEN YANMAYA YATKINLIKLARININ ARAŞTIRILMASI İbrahim ÇINAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Cem ŞENSÖĞÜT 1999, 78 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Cem ŞENSÖĞÜT Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KARA Yrd. Doç. Dr. İhsan ÖZKAN Bu çalışmada, Ermenek Bölgesi kömürlerinin kendiliğinden yanma özellikleri araştırılmıştır. Özel sektöre ait üç ayrı ocaktan (Polat, Akpınar ve Turab Madencilik) alman kömür numunelerinin kimyasal analizleri yapılmış, kendiliğinden yanmanın araştırılmasında kullanılan laboratuvar teknikleri incelenerek, bunlardan kesişim noktası yöntemiyle bölge kömürlerinin kendiliğinden yanmaya yatkınlıkları çevre koşulları ile birlikte değerlendirilmiştir. Her bir ocak için dört ayrı deney yapılmış ve 12 deney sonucunda yanabilirlik indeksinin 4.4-7.3 (düşük-orta) arasında değiştiği görülmüştür. Ancak, çevre indeksine bağlı olarak bulunan risk indeksinin 17.6-29.2 (orta-yüksek) arasında değişmesi nedeniyle Ermenek Bölgesindeki yangın olaylarının meydana gelmesinde çevre şartlarının büyük rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : kömür, kömürün oksidasyonu, kendiliğinden yanma, kesişim noktası, yanabilirlik indeksi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis A RESEARCH ON THE LIABILITY OF ERMENEK DISTRICT COALS TO SPONTANEOUS COMBUSTION Ibrahim ÇINAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cem ŞENSÖ?ÜT 1999, 78 Page Jury: Assoc. Prof. Dr. Cem ŞENSÖ?ÜT Asst. Prof. Dr. Hüseyin KARA Asst. Prof. Dr. İhsan ÖZKAN In this work, the coal samples from Ermenek District were searched in terms of susceptibility to spontaneous combustion. The samples taken from three collieries operated by the private companies (Polat, Akpinar and Turab Mining) were chemically analysed and investigated for propensity to spontaneous heating by using the crossing point method. The results were emphasised with regards to the environmental index. Four different experiments were carried out for each colliery and it was determined that the liability index varies between 4.4-7.3 (low-medium). However, it is also to be mentioned that the risk index depending on the environmental index is between 17.6-29.2 (medium-high). Therefore, it may be concluded that coal reserves of Ermenek District are prone to autogeneous heating due to the environmental conditions.