EFL instructors' perceptions of video games as language learning tools
İngilizce öğretim görevlilerinin video oyunlarının dil öğrenme araçları olarak kullanılmasına ilişkin algıları
  1. Tez No: 854635
  2. Yazar: ÇAĞLA USTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: ders dışı İngilizce, İngilizce öğretim görevlileri, öğretim görevlilerinin algıları, video oyunları, yükseköğretim, extracurricular English, EFL instructors, instructors' perceptions, video games, higher education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Çalışmanın amacı, yabancı diller yüksekokullarında görev yapan İngilizce öğretim görevlilerinin oyun deneyimlerini ve alışkanlıklarını, genel olarak video oyunlarına ve dil öğrenme araçları olarak gördükleri video oyunlarına dair algılarını, aynı zamanda video oyunlarını birer ders dışı etkinlik olarak entegre etme konusundaki görüşlerini incelemektir. Bu amaçla, çalışmada nitel ve nicel veri toplama yöntemlerini birleştiren karma bir yöntem kullanmıştır. Veriler çevrimiçi anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin yabancı diller yüksekokullarında görev yapan 147 İngilizce öğretim görevlisinden oluşmaktadır. Katılımcılardan 10 tanesi gönüllü olarak mülakata katılmıştır. Bulgular, İngilizce öğretim görevlilerinin oyun deneyiminin ve bilgisinin sınırlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte, genel olarak video oyunlarına ve dil öğrenme araçları olarak gördükleri video oyunlarına karşı olumlu bir algıya sahiptirler. Öğretim görevlileri, video oyunlarının yabancı dil öğrencileri için potansiyel faydaları olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca, çalışmanın sonuçları, İngilizce öğretim görevlilerinin, kısıtlı zaman, sabit müfredat ve oyun okuryazarlığı eksikliği gibi engeller nedeniyle video oyunlarını öğretimde kullanmasalar da, genellikle video oyunlarını öğretime entegre etmeye yönelik olumlu görüşlere sahip olduklarını göstermiştir. Ayrıca, bu konu hakkında bilgi almaya ve video oyunlarını gelecekte kullanmaya isteklidirler. Bunun yanı sıra, çalışma cinsiyet, mezun olunan bölüm ve kıdem gibi farklı faktörlerin öğretim görevlilerinin algılarını nasıl etkilediğini ortaya koymuştur. Sonuçlara dayalı olarak, mesleki gelişim, öğretmen eğitimi, ders dışı İngilizce etkinlikler ve ileriye dönük araştırmalar için ışık tutan önemli çıkarım ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate EFL (English as a Foreign Language) instructors' gaming experience and habits, their perceptions of video games in general, their perceptions of video games as language learning tools, and their views on integrating video games as extracurricular activities. To this end, a mixed method which combines qualitative and quantitative data collection methods was employed. The data were collected via an online questionnaire and semi-structured interviews. The participants were 147 EFL instructors working at schools of foreign languages at various universities in Turkey. 10 of the participants volunteered to participate in the interviews. The findings showed that EFL instructors' gaming experience and knowledge are limited. Nevertheless, they hold positive perceptions regarding video games in general and video games as language learning tools. They recognized the potential benefits of video games for language learners. Furthermore, the results demonstrated that although EFL instructors do not use video games in their teaching due to barriers, such as time constraints, fixed curriculum, and lack of game literacy, they have positive views on integrating video games into teaching. Moreover, they are willing to learn more about video games and use them in the future. Additionally, the study indicated how different factors, such as gender, field of graduation, and teaching experience, influence the instructors' perceptions. Based on the results, significant insights and implications were provided, which shed light on professional development, teacher education, extracurricular English activities, and further research.