A cross-sectional analysis of computer science articles: Examining phrase frames for creating corpus-based EAP materials
Bilgisayar bilimleri makalelerinin kesitsel analizi: Derlem tabanlı akademik materyaller üretmek için ifade çerçevelerinin incelenmesi
  1. Tez No: 854636
  2. Yazar: AYÇA SOLSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilgisayar bilimi, değiĢkenlik, derlem tabanlı materyaller, öngörülebilirlik, ifade çerçeveler, computer science, corpus-based materials, phrase-frames, predictability, variability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma (1) Bilgisayar Bilimleri alanında yazılan araştırma makalelerinin bölümleri arasında en sık görülen ifade çerçevelerini tespit etmeye, (2) her bir ifade çerçevesinin öngörülebilirliğini, değişkenliğini ve öğretilebilirliğini ortaya çıkarmaya, (3) üstsöylem işlevlerini kategorize etmeye, (4) akademik yazımın en önemli birimlerinden biri olan ifade çerçevelerinin Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerine öğretilmesi amacıyla derlem tabanlı materyaller tasarlamayı amaçlamaktadır. Mevcut çalışmanın amaçlarına ulaşmak için aşağıdaki işlemler gerçekleştirilmiştir; (1) beş yüz adet Bilgisayar Bilimi araştırma makalesi, çevrimiçi bir araç olan AntConc, Anthony (2022) yardımıyla toplanır, (2) seçilen araştırma makalelerinin bölümleri, çevrimiçi bir analiz aracı olan AntGram, Anthony (2022) yardımı ile ifade çerçevelerinin frekans, değişkenlik ve öngörülebilirlik değerlerini belirlemek için analiz edilir, (3) daha sonra ifade çerçevelerinin öğretilebilirliğini belirlemek için bir önceki analizde elde edilen en sık kullanılan ifade çerçeveleri analiz edilir, (4) son olarak akademik yazma derslerinde kullanılabilecek uygun derlem tabanlı materyaller oluşturulur. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, Bilgisayar Bilimleri alanındaki yazarların ifade çerçevelerini en çok Sonuç ve Tartışma bölümünde, en az ise Özet bölümünde kullanma eğiliminde olduklarını göstermektedir. Ayrıca, ifade çerçevelerinin sayısı ile öğretilebilir ifade çerçevelerinin sayısı arasında pozitif korelasyon ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was an attempt to (1) detect the most frequent phrase-frames across sections of research articles written in the field of Computer Science, (2) determine the predictability, variability and teachability of each phrase-frame, (3) categorize the metadiscourse functions of the identified phrase-frames, and (4) design corpus-based materials for the purpose of teaching phrase-frames, which are one of the most essential units of academic writing, to Computer Engineering students. In order to achieve these aims, the following procedures were carried out: (1) five hundred Computer Science research articles were collected using AntConc, an online tool developed in Japan by Laurence Anthony (2022), (2) sections of the selected research articles were analyzed using the online analysis tool AntGram, also developed by Anthony (2022), to determine the frequency, variability and predictability scores of phrase-frames, (3) the most frequent phrase-frames were then analysed to determine their teachability, and (4) appropriate corpus-based materials which can be used in academic writing classes were created for use by academics. The results showed that the writers tended to apply phrase-frames most in the Results and Discussion sections of their articles but used the fewest phrase-frames in the Abstract. A positive correlation was also found between the number of the phrase-frames used and the number of teachable phrase frames.