Konya bölgesinde kırsal alanda tarımsal üretimde kadının yeri ve önemi
The Importance and role of women the agricultural production in rural areas of Konya
  1. Tez No: 85464
  2. Yazar: ALİME ÜLKÜ ERMETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, kırsal alan, tarımsal üretim, işgücü, kooperatifleşme, tarımsal yayım, Women, rural area, agricultural production, labor, cooperation, agricultural extension
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA BÖLGESİNDE KIRSAL ALANDA TARIMSAL ÜRETİMDE KADININ YERİ VE ÖNEMİ A. Ülkü ERMETİN (MÜLAYİM) Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tanm Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Cennet OĞUZ 1999, Sayfa: 149 JüruDoç. Dr. Cennet OĞUZ :Prof. Dr. M. Asım KABUKÇU :Prof. Dr. Nurettin YILDIRAK Bu araştırmada, Türkiye nüfusu içinde önemli bir yere sahip olan kadının tarımsal üretim içerisindeki yeri ve ülke ekonomisine olan katkısı incelenerek sosyal statüsü belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma Konya iline bağlı 10 ilçe (Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Karatay, Meram, Sarayönü, Selçuklu ve Seydişehir) ve bu ilçelere bağlı 35 köyde gerçekleştirilmiş olup, ilçe ve köylerin seçiminde“gayeli örnekleme”, köyde görüşme yapılacak kişilerin seçiminde“basit tesadüfi örnekleme”yöntemi kullanılmıştır. Veriler 100 evli veya dul kadın ile görüşülerek elde edilmiştir. İncelenen işletmelerde toplam gayri safi üretim değeri 2.996.000.000 TL (15.461 $) olup, kadının üretimdeki payı % 24 olarak belirlenmiştir. İşletmelerde toplam aile işgücü (597.34 EİG) içinde kadın işgücü (307.33 EİG) oranı % 51.45'dir.Toplam nüfusun ise % 49.84'ü kadınlardan oluşmaktadır. Kadınların işletmede tarımsal üretimin her aşamasında yer almasının yanında hayvan bakımı, beslemesi, ev işleri, çocuk bakımı ve eğitimi gibi pek çok görevi de yerine getirdiği saptanmıştır. Toplam aile işgücü içinde kadın işgücünün % 17.87'si ev işlerinde, % 6.15'i çocuk bakımında, % 9.42'si hayvan bakımında, % 2.56'sı süt sağımında, % 2.56'sı ekmek yapımında ve % 1.10'u erişte, salça, yufka vb. yapımındakullanılmaktadır. Kadının toplum yapısı içerisindeki gerçek rolünün ne olduğu ve kırsal kalkınmaya olan katkısı araştırılarak, 2000'li yıllara girerken kırsal kadının sosyal ve ekonomik konumu belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE IMPORTANCE AND ROLE OF WOMEN ON THE AGRICULTURAL PRODUCTION IN RURAL AREAS OF KONYA A. Ülkü ERMETİN (MÜLAYİM) Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Associate Prof. Dr. Cennet OGUZ 1999, Page: 149 Jury : Assoc. Prof. Dr. Cennet O?UZ :Prof. Dr. M. Asım KABUKÇU :Prof. Dr. Nurettin YILDIRAK In this investigation the place of the women who have a great important place in Turkish population within the agricultural production and their contribution to the country economy are researched to determine their social status. The material of this study is obtained from the interview of hundred married women and widows. The investigation is fulfilled relating to ten districts which depend on Konya (Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Karatay, Meram, Sarayönü, Selçuklu and Seydişehir) and thirty-five villages which depend on these districts what is more in the choice of this districts and villages,“reasonably sampling method”and in the choice of the people who take place in this questionnaire,“simply random sampling method”are used. The gross production value of the examined farms is determined 2.996.000.000TL (15.461$) and the participation of the women in production is determined % 24. The rate of the labor of women (307.33 MPD) within the total family labor (597.34 MPD) is 51.45 percent. The women population is 49.84 percent for in total population. Women also accomplish lots of responsibilities such as animal care, animal feed, house work, child care and child education in addition to taking place throughout every step of the agricultural production. In total labor force, 17.87 percent of women labor force is used for housework, 6.15 percent is used for child care, 9.42 percent is used for animal care, 2.56 percent is used to getting milk, 2.56 percent is used to make bread and 1.10 percent is used to make another paste, tinned food, vermicelli etc. The social and economic state of rustic woman is tried to be determined by investigating what the real role of the woman in the social structure is and what their contribution to the rural improvement is while we are at the edge of 2000.