The effect of innovation on SMEs performance in Hargeisa city Somaliland
İnovasyonun Hargeisa'daki KOBİ'lerin performansı üzerine etkisi
- Tez No: 854657
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN BÜRKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: inovasyon, KOBİ, inovasyonun önündeki engeller, Hargeisa Somaliland, innovation, SME, obstacles of innovation, Hargeisa Somaliland
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Rekabetin artması ve bilginin hızla yayılmasıyla birlikte, birçok kuruluşun geleceği inovasyon kapasitelerine bağlıdır. Ancak ampirik veriler ve çevresel tarama sonuçları Hargeisa'daki KOBİ'lerin çok yenilikçi olmadığını göstermektedir. Dolayısıyla, bu çalışma inovasyonun KOBİ'lerin performansı üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu çalışmanın birincil amacı inovasyonun işletme performansını nasıl etkilediğini incelemektir; bu çalışma aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmelerde inovasyonu ölçmek için bir çerçeve sunmaktadır. İnovasyon, kalitenin üretilmesinde ve rekabet gücünün artırılmasında kilit bir role sahiptir. Ancak Hargeisa şehrinde KOBİ sektöründeki işletmelerin tam potansiyellerine ulaşmalarının önünde hala bir dizi engel bulunmaktadır. Çalışmanın verileri Hargeisa'daki KOBİ'lerin özellikle seçilmiş beş alt şehrinden elde edilmiş ve (Doğu, Batı, Kuzey, Güney ve Merkezi İş Bölgesi) olarak kategorize edilmiştir. Gerekli verileri elde etmek için anketler 120 KOBİ yöneticisine ve/veya sahibine rastgele dağıtılmıştır. Yöneticilerden veya sahiplerden alınan bilgiler üzerinde düzenli bir ölçek kullanılarak nicel analiz yapılmıştır. Öte yandan, alt şehirlerin yetkililerinden alınan mülakat verileri üzerinde nitel analiz yapılmıştır. Değişkenler ve veri analizi yüzde, kümülatif performans ve korelasyon analizleri kullanılarak işlenmiştir. Bu çalışmada birincil ve ikincil verilerden de yararlanılacaktır. İkincil veriler daha önce yayınlanmış kaynaklardan toplanırken, birincil veriler anket ve mülakat kullanılarak elde edilecektir. Toplanan veriler geçerlilik ve güvenilirlik açısından test edilecektir. Veriler tablolar halinde gösterilecek ve ayrıca pasta grafikler bir regresyon modeli ve SPSS kullanılarak değerlendirilecektir. Bu çalışmanın bulguları, örneklenen KOBİ'ler için inovasyonu başlatmanın veya teşvik etmenin ana etkilerinin şunlar olduğunu ortaya koymuştur: hükümet politikası ve düzenlemelerinin eksikliği, müşteri memnuniyeti eksikliği, teknolojik ve pazar bilgisi eksikliği, zayıf Ar-Ge, kalifiye personel eksikliği, finansman eksikliği, Organizasyon büyüklüğü, organizasyon kültürü, Organizasyon yaşı, şirket eksikliği. Tüm bu faktörler Hargeisa'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin inovasyonunu etkileyen önemli engeller olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
With growing rivalry and the rapid distribution of knowledge, many organizations' futures depend on their capacity for innovation. However, empirical data and environmental scan results indicate that SMEs in Hargeisa are not very innovative. So, this study looks at the effect of innovation on SMEs performance. The primary goal of this study is to look at how innovation influences business performance; this paper also provides a framework for measuring innovation in small and medium-sized businesses. Innovation has a key role in producing quality and boosting competitiveness. However, a number of obstacles still stand in the way of SMEs sector businesses growing to their full potential in Hargeisa city. The study's data came from five specifically chosen sub-markets of SMEs in Hargeisa and were categorized into the East, West, Northern, South, and Central Business Districts. To acquire the necessary data, the questionnaires were randomly distributed to 120 SME managers and/or owners. Quantitative analysis was done on the information received from managers or owners using a regular scale. On the other hand, qualitative analysis was done on interview data from officials of sub-markets. Variables and data analysis were processed using frequency, percentage, cumulative percentage, and correlation analyses. In this study, primary and secondary data will also be utilized. While secondary data will be gathered from previously published sources, primary data will be acquired using a questionnaire and interview. The data collection will be tested for validity and reliability. The data, which will be displayed in tables and pie charts, will be evaluated using a regression model and SPSS. The findings of this study found the following are the main effects of introducing or stimulating innovation for the sampled SMEs: lack of government policy and regulations, lack of client satisfaction, lack of technological and market information, poor R&D, lack of skilled staff, lack of financing, organization size, organizational culture, organizational age, and lack of corporation. All these factors are considered important obstacles that affect the innovation of small and medium enterprises in Hargeisa.