EFL instructors' attitudes towards professional development
İngilizce öğretim görevlilerinin mesleki gelişime yönelik tutumları
  1. Tez No: 854663
  2. Yazar: MELAHAT ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim, Öğretmen Tutumu, Mesleki Gelişim Aktiviteleri, Professional Development, Teacher Perception, Professional Development Activities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, Türk eğitim bağlamında İngilizce öğretim görevlilerin mesleki gelişim konusundaki tutumlarını incelemektedir. Araştırmanın amacı, mesleki gelişimin algılanan değerini, etkinliklerine katılımın derecesini ve etkin katılımının engellerini incelemektir. Veriler, anket yoluyla çeşitli üniversitelerin hazırlık okullarındaki 50 İngilizce öğretim görevlisinden toplanmıştır. Anket açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşmuştur ve veriler sıklık ve yüzdeyi hesaplamak için betimsel analizden geçirilmiştir. Analiz, eğitmenlerin pedagojik becerileri ve öğretim metodolojilerini geliştirmede kritik bir rolü olduğunu kabul etmeleriyle mesleki gelişime olumlu bir tutum sergilediğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, mesleki gelişimin öneminin tanınması ile gerçek katılım oranları arasında belirgin bir fark gözlemlenmiştir. Ayrıca gelişimi engelleyen faktörler incelenmiştir. Belirtilen faktörlerin hepsi öğretmenler tarafından önemli bulunduğu ortaya çıkmıştır. Engelleyen faktörler arasında aşırı iş yükü, finansal kısıtlamalar ve yetersiz kurumsal destek gibi faktörler öne çıkmıştır. Çalışma, eğitimcilerin belirli öğretim bağlamlarına uyarlanmış PG etkinliklerini tercih ettiğini ve gelişim programlarının özelleştirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Katılımcılar ayrıca, eğitimciler arasında destekleyici bir öğrenme topluluğu oluşturmak için akran gözlemi ve eylem araştırması gibi daha işbirlikçi uygulamaları istediklerini ortaya koymuşlardır. Çalışmanın sonuçları, gelişimin önündeki tanımlanan engelleri ele alan eğitim politikalarının kurumlar tarafından uygulanmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu, finansal ve zamanlama düzenlemelerinin sağlanması, kurumsal desteğin artırılması, erişilebilir mesleki gelişim için teknolojinin kullanılması ve sürekli gelişim ve özerkliği değerlendiren bir kültürün teşvik edilmesini içerir. Bulgular, öğretmenlerin ihtiyaçlarını ve tercihlerini kapsayan gelişim programının benimsenmesi yoluyla bu alana katkı sağlamaktadır ve böylece ömür boyu öğrenmeyi ve pedagojik iyileşmeyi teşvik eden bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the attitudes of English as a Foreign Language (EFL) instructors towards professional development (PD) within the Turkish educational context. The research aims to identify the perceived value of PD, the extent of participation in PD activities, and the barriers to effective engagement in PD. Data were collected from 50 EFL instructors across various Turkish institutions using a structured questionnaire, which included both Likert-scale and open-ended questions to elicit quantitative and qualitative data. The quantitative analysis, conducted through SPSS, revealed a positive disposition towards PD, with instructors acknowledging its critical role in enhancing pedagogical skills and teaching methodologies. However, a notable gap between the recognition of PD's importance and actual participation rates was observed. Qualitative data, analyzed thematically, underscored several challenges, such as excessive workload, financial limitations, and inadequate institutional support, which hinder instructors' ability to engage in PD. The study further highlights instructors' preferences for PD activities that are tailored to their specific teaching contexts, emphasizing the need for customization of PD programs. Respondents also expressed a desire for more collaborative PD practices, such as peer observation and action research, to foster a supportive learning community among educators. Implications of the study include the necessity for educational policymakers and institutions to implement supportive measures that address the identified barriers to PD. This includes providing financial and scheduling accommodations, enhancing institutional backing, leveraging technology for accessible PD, and fostering a culture that values continuous professional growth and autonomy. The findings contribute to the discourse on teacher education by advocating for a holistic approach to PD, which incorporates the needs and preferences of EFL instructors, aiming to cultivate an environment conducive to lifelong learning and pedagogical excellence.