عبد الله سراج الدين وجهوده في التفسير
Abdullah Sirâcüddîn ve tefsir ilmine katkıları / Abdullah Sirajuddin's and his efforts in tafsir
- Tez No: 854676
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Abdullah Sirâcüddîn, Tefsir, Yöntem, Katkı, Havle Tefsîri Sûrati'l-Hucurât, Havle Tefsîri Sûrati'l-Mülk, Havle Tefsîri Sûrati'l-Fâtiha, Abdullah Sirajuddin, Tafsir, methodology, efforts, Hawl Tafsir Surah Al-Hujurat, Hawl Tafsir Surah Al-Mulk, Hawl Tafsir Surah Al-Fatihah
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tefsir eserlerini, tefsire katkılarını, tez konusu olarak belirlediğim zat, yakın dönemde yaşayan bir şahsiyettir. Daha önce bu şahsı inceleyen, ele alan çalışmalar pek yoktu. Bu durum, kendisiyle ilgili bilgilere ulaşmayı zorlaştıran bir durumdu. Olanlar da oldukça azdı. Bu beni okuma, değerlendirme ve tefsire yaptığı katkıları araştırma ve incelememde, önceki çalışmalara dayanmaksızın bazı esaslar belirlemeye sevk etti. Bu tezde Abdullah Sirâcüddîn'in tefsirle ilgili kitaplarındaki yöntemini değerlendirmeyi hedefledim. Önce, müfessirleri, müfessirlerin yöntemlerini ve müfessirin ihtiyaç duyduğu ilimleri araştırdım. Sonra Abdullah Sirâcüddîn'in hayatı, eserleri hakkında genel bir bilgi sundum. Ardından bu çalışmadaki maksadımı destekleyecek mevzuları özet olarak yazdım. Tezim, araştırmamda yaptıklarımı anlattığım Önsöz ile başlamaktadır. Daha sonra üç bölüm gelmektedir. Bunların ilki müfessirin hayatını içermektedir. İkincisi ise tezde kullandığım kavramlar, müfessirin bilmesi gereken ilimler, müfessirlerin metodları ve Abdullah Sirâcüddîn'in eserleri hakkındadır. Son bölümde ise müfessirin tefsirdeki yöntemini ele almaya çalıştım. Tezin genel bir değerlendirmesini yaparak ve tezde vasıl olduğum sonuçları zikrederek çalışmamı nihayete erdirdim. Tezin sonunda çalışmada yararlandığım kaynakları belirttim. Özetle şunu söyleyebilirim: Abdullah Sirâcüddîn, değişik ilim dallarında öncü bir isimdir, bilgisi sağlamdır. Bu özellik, tefsir eserlerinde, buralarda ele aldığı konularda tafsilatlı olarak görülmektedir. Onun tefsiri, derinlikli üslubuyla öne çıkmaktadır. Ayetleri ve konuları, birbirleriyle bağlantılı bir şekilde ele almıştır. Bunları her okuyucunun anlayabileceği kolay bir üslupla yazmıştır.
Özet (Çeviri)
The personality that I undertook to study was contemporary, and there were not many references that had studied this personality before, making access to information more difficult and limited. This led me to establish a foundation for the study that did not rely on previous frameworks in reading, analysis, and highlighting efforts in interpretation. The aim of this study was to analyze the methodology of Abdullah Sirajuddin in his books on Tefsir. My approach involved researching interpreters, their methodologies, and the sciences that will be needed to interpreters. I studied Abdullah Sirajuddin and his books in general. I then summarized what I found that supported my purpose in this research. The study consisted of an introduction, where I discussed what I did in the research, and three chapters. The first chapter was about Abdullah Sirajuddin, the second covered the terms mentioned in the thesis, the sciences needed by interpreters, and a study on the methodologies of Tafsir, including Abdullah's works. The third chapter focused on Abdullah's methodology in Tafsir, followed by the conclusion. I provided sources and references used after the conclusion. The result indicated that Abdullah was an expert in various sciences, proficient in his knowledge. This enabled him to write a detailed, clear, and explanatory interpretation, addressing each topic comprehensively. His Tafsir stood out for its in-depth approach, where he connected verses and topics in an easy-to-understand manner for any reader of his books.