البلاغة في الحديث بين الإعمال والإهمال
Hadiste imal ve ihmal arasındaki belâgat / Rhetoric in the conversation between implementation and neglect
- Tez No: 854681
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REFAA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arapca dili- Belagat - Peygamberlik Hadis - İmal - İhmal, Arabic -Rhetoric -Prophetic Hadith - Implementation - Neglect
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada Hz.Peygamber'in hadislerinin belâgatın önemi ve Arap dilinin belâgat açısından zenginleşmesindeki tesirini ele almaya çalıştık. Bu bağlamda çalışmada Hz. Peygamber'in belâgat yönünü ele alan bir takım çalışmalar örnekleriyle beraber sunulmaya çalışıldı. Bu amaçla hadîs-i şerîflerin belâgat yönlerine ve bunun Arap dilinin delâlet şekillerine ve gelişimine olana etkisine ışık tutulmaya çalışıldı. Bu minvalde hadîs-i şerifleri sıradan hitap şekillerinden ayırt eden mümeyyiz vasıflarına da işaret edildi. Bununla Kur'ân'ın sünnetle olan irtibatı, Kur'ân-ı Kerîm'in edîplerin belâgat alanına ihtimâm göstermelerindeki rolü, edîp ve yazarların nebevî belâgata göstermiş oldukları öneme sebep olan en önemli gerekçelere değinilirken farklı açılardan ele alınması gereken bu alanın önemine dikkat çekilmeye ve çalışmanın sınırları içerisinde bu alanın inceliklerine vurgu yapılmaya ve Arap âleminde ihtiyaç duyulan bu tür edebî çalışma alanlarının zenginleşmesine katkıda bulunulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
This is a summary of the thesis, in which I included the importance of eloquence in the Prophet's hadith and its role in enriching the Arabic language from the rhetorical aspect. In it, I explained, seeking God's help, some studies that included an aspect of his eloquence, may God bless him and grant him peace, and gave examples of that. Then I touched on some of the rhetorical luminaries in the Prophet's hadith and their impact. Semantics of the Arabic language and its development. In the letter, she explained important aspects of the characteristics of his speech and what distinguishes it from other ordinary speeches, the relationship of the Qur'an to the Sunnah, and the great role of the Qur'an in taking the interest of writers from a rhetorical standpoint, the most important reasons that occupied writers and writers from the required interest in prophetic rhetoric, guidance, advice and an invitation to research this. Buried treasure, bringing out those precious things and pearls, and enriching the literary arena that the Arab nation needs.