عقيدة الإيمان بالقضاء والقدر بين الإسلام والنصرانية وأثر ذلك في تحقيق الأمن النفسي دراسة مقارنة
İslam'da ve Hıristiyanlıkta kaza ve kader inancı ve bunun psikolojik huzura etkisi - karşılaştırmalı bir araştırma / Belief in accident and fate in Islam and Christianity and its effect on psychological well-being - a comparative research
  1. Tez No: 854692
  2. Yazar: MOHAMMED HUSSEIN NADA NADA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HOSSAM MOUSSA MOHAMED SHOUSHA HOSSAM MOUSSA MOHAMED SHOUSHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Akide, Kaza, Kader, İslam, Hristiyanlık, Ruhsal Güvenlik, Doctrine, Predestination, Islam, Christianity, Psychological Security
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, İslam ve Hıristiyanlık arasındaki kader inancı öğretisini ve bunun ruhsal güvenliği sağlamaya etkisini karşılaştırmalı bir çalışma şeklinde açıklamayı amaçlamaktadır. Araştırmada İslam ve Hıristiyanlık'ın yanı sıra İslam'da ve Hıristiyanlık'ta kader kavramı, ruhsal denge ile kaza ve kadere iman öğretisi kavramları ortaya konulmaktadır. Daha sonra araştırmada her iki dindeki kaza ve kader inancı öğretisi ve iki grubun da bunu ispat eden delilleri ele alınmaktadır. İslam'da kaza ve kadere iman öğretisinin dereceleri ve mertebeleri de ele alınacaktır. Aynı zamanda araştırmada Hıristiyanlıktaki kader inancı öğretisinin özellikleri ele alınacak ve tezin son bölümünde hem İslam'da hem de Hıristiyanlıkta psikolojik güvenliğin sağlanması ile kader inancı doktrini arasındaki ilişki tartışılacak ve kadere inanıp inanmamanın doğurduğu sonuçlar açıklanacaktır. Araştırmacı çalışmasında yöntem olarak İslam'daki tevhid doktrini ile Hıristiyanlıktaki teslis doktrini ile ilgili metinlerin izini sürerek tümevarımsal, betimleyici yöntemi izlemiş. Daha sonra tanımlayıcı analitik yöntem, toplanan metinleri analiz edecek, bunlar üzerinde yorum yapacak ve öğrenilen dersleri çıkarmaya gayret gösterecektir. Çalışmadaki ana yöntem ise, araştırmacının her iki gruba göre kaza ve kader inancı öğretisinin kabulü ve reddi konusunu delilleri üzerinden iki inancı karşılaştırmaya çalışacağı karşılaştırma yöntemidir. Bunun ile, iki inancı bir arada ele alan araştırma eksikliğinin ve ilhadın yayılması olarak zikredilebilecek araştırma boşluğunu doldurma gayesi güdülmektedir. Araştırmacı ulaştığı sonuçlardan bazıları şunlardır: İslam'ın şeri anlamı, bu araştırmanın asıl maksadını ifade etmektedir. Tıpkı Hristiyanlık veya Hıristiyanların, tahrif etmedikleri, değiştirmedikleri, ya da Mesih'e ibadet etmedikleri sürece İslam'ın Mesih'in takipçilerini tanımlamak için kullandığı ifadeler olması gibi. Kaldı ki bunun aksi bir durumda onları küfür içerisinde olarak nitelendirmektedir. Müslümanlar arasında kader fikrinin açıklığını ve ona rızayı ispat eden deliller, Hıristiyan öğretisinin aksine, istikrarla çalışmaya ve ilerlemeye yardımcı olan tatmin edici ve açık delillerdir.
Özet (Çeviri)
This research aims to clarify the doctrine of faith in predestination in Islam and Christianity and its impact on achieving psychological security. The research takes the form of a comparative study. It presents the concepts of Islam, Christianity, predestination, psychological balance, and faith in predestination in Islam and Christianity. The research then discusses the doctrine of faith in predestination in both religions and the evidence for its existence in both. The research will also discuss the degrees and levels of faith in predestination in Islam and the characteristics of faith in predestination in Christianity. The final chapter of the thesis will discuss the relationship between achieving psychological security and faith in predestination in both Islam and Christianity and the effects of believing in predestination or not. The researcher followed the descriptive inductive method, where he will follow the texts related to the doctrine of monotheism in Islam and those related to the doctrine of the Trinity in Christianity. Then, the descriptive analytical method will be used to analyze the collected texts and comment on them, extract the lessons learned, and the main method in the study is the comparative method, where the researcher will try to compare the two doctrines through the evidence for and against faith in predestination in each religion. This is to fill the research gap, which is the lack of research linking the two doctrines and the spread of atheism or not. The researcher reached several conclusions, including: The Shari'a meaning of Islam is what is meant by this research. Christianity or Christianity is the name used by Islam to describe the followers of Christ, if they have not distorted changed, or worshiped Christ, otherwise, they have been described as infidels. The evidence that proves the clarity of the idea of predestination and contentment with it among Muslims is obvious evidence that helps to work and progress with stability, unlike the Christian doctrine.