عقيدة التوحيد بين الإسلام والنصرانية وعلاقتها بالإلحاد دراسة مقارنة
İslam'da ve Hıristiyanlıkta tevhid inancı ve inançsızlıkla ilişkisi - karşılaştırmalı bir araştırma / The doctrine of tawheed in Islam and Christianity and its relation to Islam: A comparative study
  1. Tez No: 854685
  2. Yazar: AHMED HAMMOOD MUSTAFA MUSTAFA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HOSSAM MOUSSA MOHAMED SHOUSHA HOSSAM MOUSSA MOHAMED SHOUSHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Akide, Tevhit, Teslis, İslam, Hristiyanlık, İlhad, Aqeedah, Tawheed, Trinity, Islam, Christianity, Ilhad
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, İslam ve Hıristiyanlık arasındaki tevhit öğretisini ve ilhad ile (ateizm) ilişkisini karşılaştırmalı bir çalışma şeklinde açıklamayı amaçlamaktadır. Araştırmada İslam, Hıristiyanlık, tevhit öğretisi, teslis ve ilhad (ateizm) kavramları sunulmaktadır. Araştırmada ayrıca İslam'daki tevhit ve Hıristiyanlıktaki teslis öğretisinin özellikleri de ele alınmakta ve ister tevhit ile ateizm arasında ilişki ters olsun ister teslis ile doğru orantılı bir ilişki olsun iki inanç ile ilhad arasındaki ilişki, tartışılmaktadır. Daha sonra araştırmada ilhadın nedenleri, başlangıcı ve bitişi ele alınmakta, İslam'ın bunlarla nasıl baş ettiği açıklanmakta, ardından mülhitlerle ortaya çıkan benzerlikler tartışılmaktadır. Araştırmada son olarak ilhadın kilise düşüncesiyle bağlantılı olarak yayılma nedenleri ve Hıristiyan din adamlarının uygulamalarıyla ilgili diğer nedenleri tartışılacaktır. Araştırmacı, İslam'daki tevhit öğretisi ile Hıristiyanlıktaki teslis öğretisi ile ilgili olarak alınan metinlerin izini sürerken tümevarımsal, betimleyici bir yaklaşım izlemiştir. Daha sonra tanımlayıcı analitik yöntem, toplanan metinleri analiz edecek, bunlar üzerinde yorum yapacak ve elde edilen çıkarımları ortaya koyacaktır. Çalışmadaki ana metot ise, araştırmacının her iki gruba göre tevhit veya teslis öğretisinin ispat ve reddedilmesi delilleri üzerinden iki inancı karşılaştırmaya çalışacağı karşılaştırmalı yaklaşımdır. Bu da iki inancı bir arada ele alan araştırma eksikliğinin ve ilhadın yayılıp yayılmamasının temsil ettiği araştırma boşluğunu doldurmak içindir. Araştırmacı, İslam kelimesinin Şeriat'ta ve Kur'an'da iki anlamı olması da dahil olmak üzere bir dizi sonuca ulaşmıştır. İslam'ın evrensel anlamı: Bütün mahlukatın kendi liderliğine teslim olduğu, Cenab-ı Hakk'a teslim olduğu İslam vardır. Bu evrensel anlamda İslam'ın hiçbir karşılığı ve cezası yoktur. İslam'ın şeri anlamıyla da mükelleflerin Allah'ın emirlerine boyun eğip teslim olmalarıdır. Bu ikinci mana aynı zamanda genel ve özel İslam ifadelerini de içermektedir. Üçlü Tanrı (teslis) düşüncesi Hıristiyan inancına pagan inanışlarının etkisi altında gelmiş olup, yalnızca tevhit inancının ilhad ile çeliştiği ve onunla mücadele ettiği, teslis öğretisinin neden olduğu zihinlerdeki yozlaşmayla yüzleşip onları ateizme doğru ittiği de çalışmanın vardığı sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
This research aims to explain the doctrine of Tawheed and its relationship with Ilhad (atheism) between Islam and Christianity in the form of a comparative study. The concepts of Islam, Christianity, the doctrine of tawhid, trinity, and ilhad (atheism) are presented. It also discusses the characteristics of the doctrine of Tawheed in Islam and the doctrine of the trinity in Christianity and discusses the relationship between the two faiths and ilhad, whether the relationship between Tawheed and atheism is inverse or directly proportional to the trinity. The study then discusses the causes, beginnings, and endings of heresy, explains how Islam dealt with it, and then discusses the similarities between it and the blasphemers. Finally, the study discusses the causes of the spread of infidelity about church thought and other causes related to the practices of the Christian clergy. The researcher followed an inductive, descriptive approach in tracing the texts taken about the doctrine of tawhid in Islam and the doctrine of trinity in Christianity. The descriptive-analytical method will then analyze the collected texts, comment on them, and draw conclusions. The main method in the study is the comparative approach, where the researcher will try to compare the two beliefs through the evidence for and against the doctrine of tawhid or trinity according to both groups. This is to fill the research gap represented by the lack of research that deals with the two faiths together and the spread or not spread of theism. The researcher has reached several conclusions, including that the word Islam has two meanings in the Shari'ah and the Qur'an. The universal meaning of Islam: There is Islam in which all creation submits to its leadership, and submits to Allah Almighty. In this universal sense, Islam has no repercussions or punishments. The Shari'ah meaning of Islam is the submission and submission of the taxpayers to the commands of Allah. This second meaning also includes the general and specific expressions of Islam. The idea of the triune God (trinity) came to the Christian faith under the influence of pagan beliefs, and the study concludes that only the belief in Tawheed contradicts and struggles with ilhad and confronts the corruption of minds caused by the doctrine of the trinity and pushes them towards atheism.