أسلوب الحذف في شعر الفرزدق نحويًّا وبلاغيًّا
Belağat ve nahiv açısından Ferezdak'ın şiirlerinde hazif üslubu / The ellipsis technique in the poetry of al-Farazdaq from both a grammatical and a rhetorical perspective
- Tez No: 854715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. USAME İHTİYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arapça dil, Nahiv, Belağat, Hazif, Ferezdak'ın şiiri
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırma, Emevi dönemi şairlerinden biri olan Ferezdak'ın şiirlerinde yer alan hazif ve bunun belâğî amaçları üzerine bir çalışmayı ele almaktadır. Hazif, dilbilimciler ve belağat uzmanları tarafından incelenen ve Arapçanın belagat inceliklerine işaret eden bir konu olmuştur. Hazif, anlamda karışıklık veya belirsizliğe yol açmamak koşuluyla gerçekleştirilmelidir. Bu durum, Arapçanın dil bilgisinin estetikliğine ve zerafetine işaret etmektedir. Bu araştırmanın önemi; hazfin sırlarını ortaya çıkarmak, içerdiği gizli amaçları keşfetmek, belâğî incelikleri ve etrafında dönen sırları ve nükteleri açığa çıkarmak, duygular ve düşüncelerle dolu estetik bir dil sergilemek ve Ferezdak'ın ifade yeteneğindeki dehâsını ortaya koymak için ele alınmıştır. Bu çalışma, Kur'an-i Kerim ve Arap dili ve belağatını referans alarak hazif konusunun estetikliğini ve sanatsal değerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Zira hazif unsuru metinden çıkarıldığında metindeki parlaklık ve güzellik kaybolur. Dolayısıyla hazif konusu metindendeki sanatsal incelik için önemli bir rol oynamaktadır. Çalışma dört bölüm halinde ele alınmıştır. Birinci bölümde hazfin ilkeleri, önemi, yararları, koşulları, nedenleri, kanıtları ve türleri işlenmiştir. İkinci bölümde, merfu'atlardan; mübtedâ, haber, inne ve kardeşlerinin haberi, ennenin ismi ve kardeşleri, lâ-i nâfiye li'l-cins'in haberinin hazfi fiil cümlelerindeki; fiilin kendisinin failinin ve naibinin hazfi, Mensublardaki; mefûl-ü bihi, hal, temyiz, münadâ, mefûl-ü mutlakın hazfi, mecrurlardaki; muzâf ve muzâfun ileyhin hazfi, tevabudaki; sıfat, mevsuf, müekked ve bedelin hazfi gibi konuları kapsayan kelime hazfi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde: Fiil ve fail birlikte ele alınarak cümle hazfini, fiil ve mef'uli bihi hazfini, isim ve haberi ile kâne'nin hazfini, yemin cümlesinin hazfini, yeminin cevabının hazfini, öne sürülen şartla beraber yeminin cevabının hazfini, şart cümlesinin hazfini, şart cümlesinin cevabının hazfini, şart edatı 'law' in cevabının hazfi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise harf hazfinin tüm biçimleri ele alınmış olup, çalışmada elde edilen önemli bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is based on the study of the ellipsis technique in the poetry of Al-Farazdaq from both a grammatical and rhetorical perspective. Al-Farazdaq, one of the prominent poets of the Umayyad era, distinguished himself through his use of ellipsis, which became the focus of study for grammarians and rhetoricians. Arabic is characterized by its ellipsis, provided that it does not lead to confusion or ambiguity in meaning, serving as evidence of the brilliance and boldness of the Arabic language. The significance of this research lies in unveiling the secrets of ellipsis, understanding its hidden nuances, extracting rhetorical subtleties, and exploring the linguistic beauty filled with emotions and thoughts inherent in Al-Farazdaq's poetry. This scholarly study is supported by Quranic and grammatical evidence to discern the aesthetic impact and artistic value introduced by ellipsis. The brilliance of expression showcased in Al-Farazdaq's poetry is highlighted through the careful selection of omissions, as the presence of the deleted element contributes to the eloquence and brilliance of speech. Ellipsis plays a significant role in suggestion and allusion. The study is organized into four chapters. In the first chapter, we discuss the principles of ellipsis, its importance, benefits, conditions, reasons, evidence, and types. The second chapter focuses on word omission, covering subjects such as the omission of the subject, predicate, predicate of negation, predicate of non-gender, and ellipsis in verbal sentences, including verb omission, subject and its substitute omission, and ellipsis in various grammatical constructions, such as the object, circumstance, distinction, vocative, absolute object, adjectives, and the modified. The third chapter addresses sentence omission, covering verb and subject omission together, verb and direct object omission, omission in sentences with“to be - kāna”and its complement, omission of the oath sentence, omission of the oath response, omission of the oath response with a condition, omission of the condition sentence, omission of the condition response, and omission of the response to a hypothetical condition. In the fourth chapter, we explore letter omission in all its forms. The study concludes with the most significant findings attained. Keyw o rds: Arabic language, Grammar, Rhetorical, Delete, Al-Farazdaq's poetry.