Eine studie zum online unterricht für Deutsch als fremdsprache in medizinischen berufen
Sağlık mesleklerinde yabancı dil olarak Almancanın çevrimiçi öğretimine ilişkin bir araştırma
  1. Tez No: 854738
  2. Yazar: SİBEL KARDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞU ATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: language for specific purposes, German as a foreign language, medical professions, CLILiG, learning skills, online teaching. Der Ausbruch von Covid-19, der sich seit Anfang 2020 auf der ganzen Welt verbreitet hat, hat dazu geführt
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
2020 yılının başından itibaren bütün dünyaya yayılan Covid-19 salgını, çevrim içi eğitimlerin daha fazla ön plana çıkmasına sebep olmuştur. Bununla beraber bilimsel araştırmalar, çevrim içi eğitimlerin, eğitim ve öğretim kurumlarında ve üniversitelerde verilen sınıf eğitimlerinin yerini tamamen alamayacağını göstermektedir. Yine bu araştırmalar yabancı dil eğitimi alan öğrencilerin, sınıf eğitimlerinde dinleme-anlama, konuşma, okuma, yazma gibi temel öğrenme becerileri açısından daha aktif olduklarını ve sınıf eğitiminde bire bir öğretmen-öğrenci ve öğrenciler arası etkileşim açısından daha güvenli hissetmelerini sağladığını göstermektedir. Genel yabancı dil öğretiminde sınıf, çevrim içi ve karma öğrenim modellerinin içerik ve yöntemleri genel ihtiyaçlara göre hazırlanmaktadır. Özel amaçlı mesleki yabancı dil öğretimi ise hedef odaklı olup, içerik ve yöntemlerinin öğrenci ihtiyaçlarına, öğrenme amacına göre belirlenmesi gerekmektedir. Öğrencilerin ihtiyaçlarını temel alan, içerik açısından daha sınırlı, iş hayatına yönelik mesleki yabancı dil öğretiminde kullanılan çeşitli öğrenim modellerinin bilimsel yöntemler ile araştırılması önemlidir. Bu çalışmada, mesleki yabancı dil öğretimi kapsamında sağlık mesleklerinde Almanca'nın çevrim içi öğrenme modeli ele alınmaktadır. Araştırmanın amacı, nitel verilerin analizine dayanan araştırma bulguları değerlendirilerek, alanyazında geliştirilecek Almanca ders kitabı ve çevrim içi eğitim modellerine yönelik önerilerin sunulması amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimler: mesleki dil, yabancı dil olarak Almanca, sağlık meslekleri, CLILiG, öğrenme becerileri, çevrim içi eğitim.
Özet (Çeviri)
The outbreak of Covid-19, which has spread worldwide since early 2020, has brought online teaching to the forefront. However, scientific studies have been conducted showing that online teaching cannot fully replace face-to-face instruction in schools and universities. Especially in foreign language teaching, students actively engage in the four language skills (listening, speaking, reading, writing) during in-person classes and feel more confident in personal interactions with teachers and fellow students. The content and methods used in general foreign language instruction, whether in face-to-face, online, or blended learning models, are tailored to the general needs of learners. In contrast, specialized language instruction should be targeted and consider the specific needs and professional purposes of the learners. Therefore, it is important to develop various teaching and learning models for specialized language instruction that are based on the learners' professional needs and are researched with scientific methods. The research approach of this work is to evaluate the impact of online language teaching in the field of German medicine on the language learning abilities of the learners using qualitative research methods. The aim of the research is to develop some suggestions and guidelines for the creation of occupation-oriented German as a foreign language (DaF) textbooks and German online courses based on the results of qualitative analyses.