Compétence argumentative en FLE
Fransızca öğretiminde gerekçelendirme edinci / Argumentative skills in French as a foreign language
- Tez No: 854742
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU ÖZTİN PASSERAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Fransızca öğretimi, gerekçelendirme edinci, tartışma söylemi, bağlayıcılar, gerekçe türleri, inandırma/ikna, French as a foreign language, argumentation, debate, connector, argument, persuasion. Notre travail est consacré à l'étude de l'argumentation, plus précisément à la recherche sur le développement de la compétence argumentative en FLE, analysé, à son tour
- Yıl: 2024
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yabancı dil öğretimi dört temel edinç ya da becerinin geliştirilmesi üzerine kurulmuştur. Bunlar okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerisidir. Bunun yanında, konuşma edinci ya da becerisinin geliştirilmesine bağlı olarak ortaya konan başka bir edinç ve beceri daha vardır. Bu da gerekçelendirme edincidir. Çalışmamızın amacı, Fransızca öğretiminde gerekçelendirme edincinin nasıl geliştirileceğine dair öneriler getirmektir. Gerekçelendirme edinci, iletişim edinci ile birlikte gelişen bir edinç olduğu için bu edincin ortaya konmasında en uygun ortamı sağlayan münazaralar yani tartışmalar çalışmamızın odağında yer almıştır. Uygulamaya ayrılan bu bölümden önce gerekçelendirme söyleminin tarihçesine ve kuramlarına yer verilmiştir. Bunları özetleyecek olursak; İlk bölümde, çalışmanın amacı ve önemi ve alana yapacağı katkılar vurgulanmış, problemin açık bir şekilde tanımlanmasıyla birlikte araştırmanın hipotezlerine ve olası önerilere yer verilmiştir. İkinci bölüm, antik çağdan günümüze kadar gerekçelendirme söyleminin geçirmiş olduğu tarihsel yolculuğa ayrılmıştır. Bu bağlamda, Aristo, Platon, Ciceron, Quintilian, Chaim Perelman gibi ünlü filozofların ve Stephen Toulmin, Paul Grice, Oswald Ducrot, Ruth Amossy, Christian Plantin gibi gerekçelendirme kuramcılarının çalışmalarına yer verilmiş ve gerekçelendirme konusundaki temel kavramlar açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümü gerekçe türlerine ve özelliklerine ayrılmıştır. Tartışmacı söylemdeki rollerini daha iyi tanımlamak için gerekçelerin etkileşimi konusunda örnekler verilmiştir. Dördüncü bölüm, çalışmanın uygulama bölümünü oluşturur. Bu bağlamda, Dokuz Eylül Üniversitesi Fransız dili eğitimi anabilim dalı ileri düzeyde Fransızca bilgisine sahip olan (B2) öğrencilerinin yapmış olduğu ve filmi çekilen tartışmaların ayrıntılı olarak çözümlenmesi yapılmış, çalışmamızın amacını oluşturan sorulara yanıtlar aranmıştır. Bu sorular şunlardır: Gerekçelendirme edincinin geliştirilmesinde önemli olan tartışma söyleminde bağlayıcıların rolü ve işlevleri nelerdir? Bunların kullanılması tartışmanın ve konuşan kişinin (grubun) inandırıcılığında ve başarısında nasıl bir rol oynar? Beşinci ve son bölüm dördüncü bölümdeki uygulamanın sonuçlarının tartışılmasına ve Fransızca öğretiminde gerekçelendirme edincinin geliştirilmesi konusunda önerilere ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
We conduct research on the development of argumentative competence in French as a foreign language, specifically focusing on the study of argumentation. We analyse the research using the prism of connector use in debates among students in the didactics section of French as a foreign language who have an advanced intermediate level of French language proficiency. The objective of this study is to evaluate the role of connectors in argumentative discourse and to analyse their functions during these debates. The research question is: what is the significance of connectors in argumentative competence, are they easily replaceable, or is their use essential? A detailed analysis of the debates will establish the connections between the arguments and the connectors used, serving as the basis for addressing the research question. In the first part of our study, we will outline the main purpose and originality of our research. We will define the problem and the initial question of our work, leading to the formulation of research hypotheses and propositions. The second part of our work will explore the historical development of argumentation from Antiquity to the present day. Our aim is to analyse the works of renowned philosophers such as Aristotle, Plato, Cicero, Quintilian, Chaim Perelman, and argumentation theorists including Stephen Toulmin, Paul Grice, Oswald Ducrot, Ruth Amossy, Christian Plantin, among others. The third part of our study will examine the different types of arguments and their characteristics, providing examples of argument interaction to better understand their role in argumentative discourse. In the fourth part, we will analyse the content of the debates, illustrating argumentative discourse with the use of connectors. This will enable us to proceed to the last section. The fifth and final part of our work will present our conclusions and suggestions regarding the role of connectors in the development of argumentative competence in the teaching of French as a foreign language.